Кламер БГ - Новини: Електронни рецепти от март следващата година

Електронни рецепти от март следващата година

България

|
Пет, 09 Септ 2016г. 15:43ч.
Електронни рецепти от март следващата година

Издаването на електронни рецепти на пациентите ще започне през март идната година. Това казав петък в Русе заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който проследи как работи системата за пръстовия идентификатор в Университетската многопрофилна болница за активно лечение.

Той уточни, че електронната рецепта е част от цялостната концепция за електронно здравеопазване в страната, което със всички включени в него услуги ще започне да работи напълно през първата половина на 2017 година. Шарков обясни, че електронната рецепта ще замести използваната досега хартиена, а изписаните лекарства ще бъдат нанасяни от лекаря по електронен път в здравната карта на пациента. С нея той ще може да ги купи в аптеката. Информацията какви медикаменти са изписани и в какво количество ще постъпва и в сървъра на НЗОК.

"Това е един механизъм, чрез който може да осъществява непрекъснат и постоянен контрол. Всяко нещо, което въвеждаме поетапно - както автентификатора, така и всяка една част от електронното здравеопазване, дава възможност НЗОК да защитава парите на българските граждани, които са здравноосигурени. Това е задължение на касата по закон и то трябва да бъде изпълнявано", допълни Шарков.

Той каза още, че до момента 250 лечебни заведения в страната, сред които и частни, са заявили желание да приемат пациенти с пръстов идентификатор. В 200 от тях новата система вече работи, а 50 очакват да получат устройствата.

"Към момента нямаме данни за проблеми в системата, с които не можем да се справим", посочи Шарков.

Той каза, че след 1 октомври въвеждането на пръстовия идентификатор ще стане задължително, но точната дата не е уточнена.

mediapool.bg