Кламер БГ - Новини: Един загинал и четирима в неизвестност след експлозия в индустриален парк в германския град Леверкузен (снимки, видео)

Един загинал и четирима в неизвестност след експлозия в индустриален парк в германския град Леверкузен (снимки, видео)

Европа

|
Вт, 27 Юли 2021г. 17:22ч.
Един загинал и четирима в неизвестност след експлозия в индустриален парк в германския град Леверкузен (снимки, видео)

Един загинал и четирима в неизвестност след експлозия в индустриален парк в германския град Леверкузен (снимки, видео)

Един човек е загинал, а четирима са в неизвестност след експлозия, последвана от пожар в промишлена зона за утилизация на отпадъчни химически материали в западния германски град Леверкузен, предаде Ройтерс.

Взривът изпрати в небето стълбове дим и накара полицията да поиска от жителите на околния район да не излизат навън и да не отварят вратите и прозорците.

Експлозията е настъпила в 09.40 ч. местно време, причинявайки пожар в хранилището за гориво в Chempark, индустриален парк за химически компании, включващ гиганти като Bayer и Lanxess, каза операторът на индустриалната зона Currenta.

Няколко часа бяха нужни на аварийните служби да погасят пожара.

Причината за експлозията не е ясна.

Ръководителят на Chempark Ларс Фридрих написа в Туитър, че всички са потресени от трагичната смърт на техен колега.

Надяваме се да можем да открием изчезналите хора живи, заяви Ларс Фридрих на пресконференция.

В ход са спасителни дейности за издирване на четиримата изчезнали. Други 16 човека са ранени, четирима от тях сериозно.

Сирени и аварийни сигнали в мобилното приложение на германската агенция за гражданска защита предупреждават гражданите за "изключителна опасност". Големият облак черен дим в резултат на експлозията можеше да се види и от Кьолн, който е на около 18 км от Леверкузен.

Полицията помоли жителите наблизо да останат на закрито и да държат вратите и прозорците затворени.

Операторът на индустриалната зона Currenta каза, че трябва да бъдат изключени и климатичните системи, докато се измерва въздухът около площадката за възможното наличие на токсичен газ.

Няколко магистрали в близост до индустриалната зона бяха затворени Полицията предупреди шофьорите трябва да използват заобиколни пътища, за да избегнат района на промишления обект, който остава изолиран.

Властите в Дортмунд, намиращ се на около 75 км севереизточно от Леверкузен, също препоръчаха на хората да не излизат навън и да държат вратите и прозорците затворени.

Според първоначална информация на сайта Kölner Stadt-Anzeiger, инцидентът е възникнал на част от площадка, където се изгарят отпадъци в индустриалния парк.

Според уебсайта на Chempark в индустриалния парк за химическата промишленост работят над 30 компании, включително Covestro, Bayer, Lanxess и Arlanxeo. По-рано телевизионният оператор WDR цитира свидетели, че са чули експлозия и са видели издигащ се дим на мястото на производителя на химикали Bayer.

Bayer и химическата фирма Lanxess продадоха през 2019 г. Currenta на Macquarie Infrastructure and Real Assets за 3.5 милиарда евро. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) е един от водещите алтернативни мениджъри на активи в света.

Леверкузен е на по-малко от 50 километра от региона, който миналата седмица беше опустошен от катастрофални наводнения, в които загинаха най-малко 180 души.

mediapool.bg