Кламер БГ - Новини: Ексдиректор в МП: Имам доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на гражданство

Ексдиректор в МП: Имам доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на гражданство

България

|
Пет, 02 Ноем 2018г. 11:02ч.
Ексдиректор в МП: Имам доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на гражданство

Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. Това каза в отговор на въпрос пред бТВ в петък Катя Матева, бивш директор на отдел "Българско гражданство” в Министерството на правосъдието.

Матева каза, че няма да оповести в ефир доказателствата и уточни, че не е давала съгласие да се оповестяват сигналите до ДАНС, които е подала през 2016 г.

Тя е освободена от поста в края на септември 2017 г. Уволнена е дисциплинарно, но не знае какви са мотивите, не е била извикана да дава обяснения, не е привлечена и към наказателна отговорност.

На обвинението на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че е водила антибългарска политика като е давала предимство на турски граждани пред тези от Македония, тя отговори, че е спазвала закона. И отрече да има някаква връзка с ДПС.

В своя защита тя цитира и данни за 15-годишен период. От 2011 г. до 2016 г. 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70 000 от Македония, и 31 хил. от Молдова. При това става дума за родени в Турция деца на български граждани.

Арестите в Агенцията за българите зад граница Матева определи като нещо, което рано или късно е трябвало да се случи. По думите й практиката за подкупи за получаване на гражданство е добре известна.

Матева посочи, че докато е била на служба в МП е получавала множество сигнали, даже на опашката за взимане на документите бъдещите български граждани си говорели кой колко е дал на посредниците. "Така че тази практика е отдавна", посочи тя.

На въпрос има ли доказателства тя уточни: "Разбира се, че имам доказателства иначе нямаше да пратя тези обяснения и съм се подписала под тях". И уточни, че през септември

2016 година е изпратила сигнала си до премиера Бойко Борисов, а през март 2017-та – до президента.

"Това не е донос. Има си органи, които могат да докажат дали това е така. Не е моя работа аз да събирам доказателствата. Дори и аз да ги събера нямат никаква процесуална стойност. Нали за това в държавата има институции. Не може да се оставя на гражданите да събират доказателства", посочи бившата служителка на МП.

"Да, имам доказателства, че Каракачанов и ВМРО се издържат от продажба на българско гражданство. Не искам да ги обявявам в ефир, защото ще загубят стойността си. Аз съм един чиновник, който спазва закона", допълни тя.

На обвиненията на Каракачанов, отправени в същия ефир няколко дни по-рано, че след като ДАНС й отнема достъпа до класифицирана информация тя започва да пише доноси, както и че приоритетно е давала гражданство на турски граждани, Матева отвърна: "Аз съм била държавен служител и не мога да водя политика. Чиновниците изпълняват закона. Не съм спирала никакви преписки. Никой не ме е търсил, нито в полиция, нито в прокуратура. Специално ходих до прокуратурата да си извадя удостоверение – от 26 септември – че срещу мен няма обвинителен акт."

Матева обяви също, че срещу нея е имало натиск.

"Имаше натиск, постоянен - върху доста хора. След като видях, че след всички сигнали, които подадох, тези хора още повече се издигнаха – особено Каракачанов – той е вицепремиер с огромен ресурс, реших, че няма смисъл да продължавам и моята битка за спазване на закона е била наивна", посочи Матева в заключение.

И намекна, че тя и семейството й са подложени на репресия и са обект на "брутални действия", но отказа да посочи какви.

"След като този човек стана силов вицепремиер спрямо мен бяха предприети брутални действия", посочи Матева.

mediapool.bg