Кламер БГ - Новини: Еко велопарк или асфалтов брецел за 10 хил. лв. в Дреновец

Еко велопарк или асфалтов брецел за 10 хил. лв. в Дреновец

България

|
Вт, 16 Ноем 2021г. 14:42ч.
Еко велопарк или асфалтов брецел за 10 хил. лв. в Дреновец

Еко велопарк или асфалтов брецел за 10 хил. лв. в Дреновец

Еко велопарк във видинското село Дреновец, който прилича по скоро на асфалтов брецел, направен с близо 10 хил. лв. от Предприятието за управление на дейностите по околната среда (ПУДООС) към екоминистерството, предизвика противоречиви мнения в медиите и социалните мрежи.

За приключването на проекта, финансиран по програмата "За чиста и околна среда-2021" на ПУДООС, е било съобщено миналата седмица от община Ружинци, но след споделяне във Фейсбук провокира негативни коментари заради изпълнението на т.нар. велоалея на поляна между две къщи в селото.

"Позор за МОСВ", написа и служебният екоминистър Асен Личев във Фейсбук, но после допълни: "Да уважим народно-психологическата естетика на жителите на с. Дреновец!

Както и проектът, изработен от учениците и реализиран с помощта на всички жители! Те се радват!".

Във вторник кметицата на селото Надя Иванова обясни, че велоалеята е направена по предложение и проект на децата от селото, а асфалтирането е станало с доброволен труд, което ясно е причината за нескопосаното изпълнение на самата писта във формата на брецел.

"Тази площадка ще я ползват предимно децата в село Дреновец, които са около 200 в училище и около 70 в детската градина. През летните ваканции тук идват и други деца“, обясни Иванова пред бТВ.

"Самият проект е по идея на децата, защото те са изложени на риск, ако карат велосипедите си на главната улица, която в някои дни е много натоварена", допълни Иванова.

Асфалтовата настилка е положен върху трошен камък, обясни кметът на община Ружинци, в коят опопада селото, Александър Александров. По думите му тя ще издържи "достатъчно" дълго време.

"Ако не беше трудът на доброволците, това нямаше как да се случи. Ако трябваше да плащаме на техника за подравняване и други неща, тази сума нямаше да стигне. Освен това сме поставили допълнителни съоръжения като огради, колове, дървета и др.", каза Александров.

Хората в селото са доволни от направеното, защото преди това мястото било обрасло с трева и пълно със змии.

Там са поставени още пет пейки, кошчета за разделно събиране на отпадъци, четири броя LED осветителни тела, мястото е озеленено с декоративни храсти и дървета, обясняват от общината. Оттам допълват, че трасето е безопасно и децата спокойно могат да карат велосипедите, ролерите и тротинетките си.

mediapool.bg