Кламер БГ - Новини: Екатерина Захариева защити Христо Иванов от нападките за "доносите" към Брюксел

Екатерина Захариева защити Христо Иванов от нападките за "доносите" към Брюксел

България

|
Четв, 28 Ян 2016г. 12:03ч.
Екатерина Захариева защити Христо Иванов от нападките за "доносите" към Брюксел

Правосъдният министър Екатерина Захариева защити своя предшественик Христо Иванов от нападките на близките до Делян Пеевски медии, че докладът на Европейската комисия е писан по "негови доноси". Тези нападки бяха намерили почва във Висшия съдебен съвет и на Захариева се наложи да разсейва тези "информации".

"Абсурдно е. Европейската комисия събира информация от всички институции, комисията изпраща в България свои мисии, които се срещат с всички институции и събира информация от различни източници. Това (твърдение) е обида към самата комисия и към българските институции", каза Захариева.

Тя допълни, че винаги, когато българските министри се срещат с представителите на европейските институции, са давали обективна информация. Тя отхвърли като недопустими намеците на някои членове на ВСС министърът на правосъдието да им предоставя доклад какво върши и говори в Брюксел.

"Нека да уважаваме институциите. Ясно е на кого министрите изпращат доклад (на премиера) и е ясно, че срещите с европейските комисари са едни от най-важните за министрите на правосъдието", уточни Захариева. Тя допълни, че от миналата година има практика информацията, която се праща към ЕК да се изпраща в същото време и към институциите в България.

"Така че те (ВСС) знаят какво се изпраща. Моята молба беше да не се спекулира с това, а да направим ясен план за действие по отношение на препоръките", обясни Захариева.

Правосъдната министърка каза, че вече е разработена таблица, която ще бъде изпратена до всички отговорни по доклада на ЕК институции. В тази таблица те ще трябва да напишат какво смятат да предприемат по препоръките на Брюксел и в какъв срок.

"Утре свикваме за първи път съвета по актуализираната стратегия за съдебна реформа, на който ще се направи отчет на напредъка по стратегията, ще представим таблицата и ще помолим всички ангажирани да я попълнят в кратки срокове", каза Захариева.

По повод призива на Брюксел за независимо разследване на аферата "Яневагейт" Захариева припомни, че ВСС е затворил този въпрос и всичко остава в ръцете на прокуратурата.

mediapool.bg