Кламер БГ - Новини: Коронавирус заповед на Ананиев падна в съда

Коронавирус заповед на Ананиев падна в съда

България

|
Пон, 18 Май 2020г. 20:22ч.
Коронавирус заповед на Ананиев падна в съда

Върховният административен съд (ВАС) е обявил за нищожна една от заповедите на здравния министър Кирил Ананиев, издадена във връзка с мерките против епидемията срещу новия коронавирус. Става дума за заповед, с която министърът допуска предварително изпълнение на други свои заповеди, въвеждащи редица ограничения като например събирането на повече от двама възрастни на открито, поставянето под карантина на хора, връщащи се от чужбина, забраната за посещение на паркове и други.

Предварителното изпълнение е атакувано пред съда от Добромир Трифонов, който се завръща у нас от Великобритания и е поставен в 14-дневна изолация.

Според съда Ананиев не е имал правомощие да се произнася за предварителното изпълнение, понеже то следва от разпоредбите на АПК и затова заповедта му е нищожна. В определението си тримата съдии посочват, че според закона обжалването на общ административен акт (какъвто е заповедта) не спира изпълнението му, но дали то ще продължи решава съдът, след като е сезиран с жалба.

"Изложеното сочи на липса на правомощие у министъра да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове", пише в определението им. То не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав.

Обявяването на предварителното изпълнение за нищожно не отменя наложените със заповедите ограничения за гражданите. То обаче е показателно за начина на работа на министерството.

Това не е единственото дело срещу заповед на здравния министър. Жалба бе подадена и срещу забраната за разходки в парковете.

mediapool.bg