Кламер БГ - Новини: Рухнал хотел в "Слънчев ден" взе жертва, трима се издирват

Рухнал хотел в "Слънчев ден" взе жертва, трима се издирват

България

|
Ср, 08 Апр 2015г. 23:05ч.
Рухнал хотел в "Слънчев ден" взе жертва, трима се издирват

Един човек е загинал, след като хотел в курортния комплекс "Слънчев ден" край Варна се срути в сряда около 18 часа. Други трима са затрупани и се издирват с термокамери под отломките на сградата, която е рухнала при подготовката на разрушаването й като част от проект за обновяването й.

Засега търсенето на хората не дава резултат, няма отговор и на почукването с метални предмети по руините за установяване на контакт с евентуално оцелели.

Единадесететажният хотел "Вероника" е собственост на бизнесмена Георги Гергов. Според информация, публикувана на сайта на дружеството "Слънчев ден", след реконструкцията хотелът, който е един от най-старите в едноименния комплекс, е трябвало да бъде напълно обновен.

Проектът за построяването на изцяло нов хотел е била възложена на върненската фирма "Планекс", потвърдиха пред Mediapool от компанията. Разрушаването на старата сграда обаче било възложено на подизпълнител - "Бултранспорт груп”. Според Търговския регистър фирмата е собственост на Янка Иванова Митева. Седалището на компанията е в село Припек, община Аксаково, Варненско. На посочения телефон в регистъра никой не отговаря.

На обекта са работели мъже от близките варненски села, предимно роми, без трудови договори. Надницата им на ден е била 30 лв. Това разказаха техни близки, които бяха дошли на мястото на трагедията и искаха да разчистват с голи ръце руините, но не бяха допуснати от полицията, която е отцепила района.

Хотелът е бил изпразнен още след края на туристическия сезон миналото лято. Тогава е махната и част от дограмата. Според хора, които използват алеите за разходка обаче, още преди седмици буквално "изтърбушената" сграда е била видимо наклонена. Преди дни работници са извършвали реконструкция в ресторанта на хотела. Реконструкции в края на миналата година започнаха и в съседния на "Вероника" хотел - "Мираж".

В спасителната акция участват три екипа на пожарната, съобщи началникът на инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. По думите му, общо четирима работника са били в хотела по време на инцидента. Причините за трагедията тепърва ще се уточняват.

По-рано през деня също във Варна на работното си място загина друг работник на 55 години, съобщиха от

Района дирекция на вътрешните работи в града. Смъртта му е била причинена от токов удар по време на рутинна проверка на цистерна с гориво.

Инцидентът е станал на жп прелез в района на някогашната текстилна фабрика "Христо Ботев", уточниха от РДВР. Причините за трагедията се изясняват.

Очаквайте подробности

mediapool.bg