Кламер БГ - Новини: Разследва се и дали издирваният "брат Галев“ е вкаран мъртъв

Разследва се и дали издирваният "брат Галев“ е вкаран мъртъв

България

|
Нед, 04 Юни 2023г. 17:10ч.
Разследва се и дали издирваният "брат Галев“ е вкаран мъртъв

Имението в Ресилово, където се е върнал Ангелов и е починал, сн. БГНЕС

Единственото сигурно около смъртта на неясно как завърналия се у нас, въпреки издирването му с Интерпол, Ангел Христов – по-популярен като единия от братя Галеви, е, че трупът е негов. Това е доказано с ДНК-тест. Първоначалния оглед на тялото, което бе прибрано от полицията преди да бъде погребано в неделя в Дупница, не сочи следи от насилствена смърт. Аутопсия, която ще бъде извършена в понеделник, трябва да даде повече информация от какво е починал 54-годишният мъж. Разследва и се как точно е влязъл в страната, включително дали мъртвото му тяло не е било внесено по някакъв начин.

Установено е, че Ангел Христов не е минал границата със свой документ за самоличност и ако въобще е ползвал някакъв документ, той не е бил истински. Работи се по версията, че той не е влязъл жив в страната ни. Информацията за полет от Дубай не е потвърдена, коментира пред журналисти в неделя следобед министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му близките на Христов дават противоречиви сведения за това кога и как е влязъл на територията на страната.

За смъртта на Ангел Христов в къщата му в дупнишкото село Ресилово се разбра късно вечерта в събота, а погребението трябваше да е на следващия ден по обяд, но полицията го спря и иззе тялото за разследване.

Демерджиев отрече имотът, където е пребивавал починалият, да е бил конфискуван от държавата.

Той информира, че акт за смъртта на Христов е бил издаден от длъжностно лице на Дупница на 3 юни и изрази учудване от това, че нито при получаване на съобщението за смъртта, нито при издаването на смъртния акт, някой е уведомил полицията, която издирва починалия от повече от десетилетие, след като той и Пламен Галев избягаха от страна малко преди да получат окончателни присъди за рекет и изнудване.

"Вследствие на нашата оперативна информация, че се готви погребението, ние намерихме тялото, закарахме го в София, сега вече се намира там и утре ще бъдат направени подробни изследвания. Ако не се беше намесила полицията, вече щеше да бъде погребан и нямаше да могат да се направят никакви изследвания", каза още вътрешният министър.

"Полагаме в момента усилия да видим дали на територията на страната се намира и другият т. нар. брат Галев - Пламен Галев, така че всичко необходимо се прави в тази посока", допълни той.

Ангел Христов (на преден план) и Пламен Галев избягаха от България през 2012 г., сн. БГНЕС

Прокуратурата е образувала две досъдебни производства. Едното е за причината за смъртта на Христов, второто - помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това.

Според първоначалните съобщения той е починал от инфаркт, след като тайно се прибрал в България преди дни.

Кметицата на село Ресилово Мариана Доцина заяви пред БНТ, че никога досега не е виждала никой от братя Галеви и е разбрала от медиите за смъртта на Ангел Христов. Тя каза още, че не е издавала удостоверение за смърт на Ангел Христов, което повдига въпрос как тогава е организирано погребението му, което трябваше да е в неделя - 4 юни, но бе спряно заради разследването.

P { margin-bottom: 0.08in }

Галеви избягаха от страната през 2012 г. малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване.

Ангел Христов и Пламен Галев се издирваха от Интерпол с червена бюлетива, чиято давност изтича през 2024 година.

Според неофициалната информация той е починал в имението на Галеви в Ресилово, което бе конфискувано от съда по искане на антикорупционната комисия преди година, но сега Демерджиев твърди, че това не е така.

През 2018 година тогавашният началник на сектор "Издирване" в МВР Ивайло Димитров обясни, че полицията има информация за евентуалното местонахождение на т.нар. братя Галеви, които са в неизвестност от 2012 година.

"Те са извън пределите на страната. Разполагаме с информация къде се намират, може би. Всичко това е въпрос на проверки и на комуникация с партньорски служби. Когато стигнем до тях, те се задържат и свалят от издирване. Имаме информация, която се проверява. Не мога да кажа откога е тази информация, защото рискувам да разкрия информатора", обясни Димитров.

Междувременно мистериозна смърт застигна основният свидетел по делото срещу тях – таксиметровият шофьор Пламен Миланов.

Случаят с върналия се в България Ангел Христов, който дори се е настанил в старото си имение, станало обект на конфискация, повдига въпроса за готовността на България да влезе в Шенген. Българският власти не са успели да арестуват никой от издирваните от тях по-едри обвиняеми и заподозрени. Преди няколко дни Петьо Еврото явно беше получил информация за готвен арест и успя да избяга в чужбина заедно с детето си.

mediapool.bg