Кламер БГ - Новини: Европейският съд в Страсбург осъди Русия по дело за домашно насилие

Европейският съд в Страсбург осъди Русия по дело за домашно насилие

Европа

|
Вт, 09 Юли 2019г. 17:47ч.
Европейският съд в Страсбург осъди Русия по дело за домашно насилие

Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Москва по дело за домашно насилие, предаде Франс прес.

Съдът бе сезиран от 34-годишна рускиня, която между януари 2016 и март миналата година е била малтретирана от своя бивш партньор, който я заплашвал с убийство, след като тя сложила край на връзката им.

По време на един от случаите на насилие партньорът й на няколко пъти я ударил по лицето и по корема, докато тя е била бременна. Вследствие на ударите бременността е била прекъсната.

При друг случай бившият партньор срязал кабел от спирачната система на автомобила на потърпевшата, която се опитал и да отвлече.

Потърпевшата всеки път сигнализирала в полицията и показвала на представителите на властите своите наранявания, но така и не започнало разследване по случая, като властите предявявали аргумента, че не е извършено нарушение, което да доведе до наказателно преследване.

В крайна сметка било започнато едно-единствено разследване през март миналата година, след като бившият партньор разпространил в интернет снимки на жената без нейно съгласие. Младата жена, която впоследствие сменила името си, поискала закрила от държавата, но така и не получила отговор.

В решението си съдът в Страсбург изразява изключително строга оценка за руското право, "което не признава домашното насилие".

Според съда тези празноти в руското право показват, че властите не желаят да си дадат сметка за сериозността на проблема с домашното насилие в Русия, което засяга жените в много по-голяма степен от мъжете.

"Толерирайки една атмосфера, благоприятстваща домашното насилие, Русия не е създала условия за истинско равенство между половете", изтъква Съдът в Страсбург в решението си и постановява, че Русия е нарушила член 3 (забрана на нечовешкото и унизителното третиране) и член 14 (забрана на дискриминацията) на Европейската конвенция за правата на човека.

mediapool.bg