Кламер БГ - Новини: Белгия предлага забрана на пътуванията за развлечение в ЕС

Белгия предлага забрана на пътуванията за развлечение в ЕС

Европа

|
Четв, 21 Ян 2021г. 17:28ч.
Белгия предлага забрана на пътуванията за развлечение в ЕС

Белгийският премиер Александер де Кро ще предложи на заседанието на Европейския съвет в четвъртък пътуванията за развлечение в ЕС да бъдат забранени като мярка срещу пандемията, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Според Белгия е необходимо да се запази възможността за пътуване на служители по работа, включително на водачите в товарните превози. Страната не изключва възможността да възстанови проверките по границите със съседните държави.

Медиите отбелязват, че Германия изглежда склонна да подкрепи подобно предложение, докато Франция би предпочела борбата с пандемията да се основава повече на изследванията на пътуващите. Европейската комисия вчера призова границите в ЕС да не бъдат затваряни самоцелно.

Европейският съвет ще заседава онлайн в четвъртък вечер, за да обсъди за девети път общите действия в ЕС за пресичане на пандемията.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разискват хода на имунизацията, издаването на удостоверения на ваксинираните, въпроса за изследванията. Не се предвижда те да приемат писмени заключения.

Засега няма единодушие за приложението на удостоверенията за имунизация. Участниците в срещата ще обсъдят нуждата от общо признаване на свидетелствата за имунизираните с ваксини, одобрени от ЕС, както и на данните от извършените изследвания. Ще бъде засегнат въпросът за постоянното проследяване за появата на нови разновидности на вируса на болестта.

Очаква се Европейският съвет да обсъди отправянето на съвместна покана с НАТО към президента на САЩ Джо Байдън да посети Брюксел по-късно тази година.

mediapool.bg