Кламер БГ - Новини: И Орбан отхвърли примата на европейското право над националното

И Орбан отхвърли примата на европейското право над националното

Европа

|
Четв, 21 Окт 2021г. 19:25ч.
И Орбан отхвърли примата на европейското право над националното

Общ изглед от залата, в която заседават европейските лидери

Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли днес примата на европейското право над националните законодателства на държавите членки, предаде Ройтерс.

Така той изрично взе страната на Полша, говорейки на пристигане в Брюксел за срещата на върха на ЕС, обсъжданията на която се очаква да бъдат доминирани от спора за върховенството на закона.

Конфронтацията рязко ескалира, след като на 7 октомври най-висшата съдебна инстанция в Полша постави под въпрос върховенството на европейското законодателство над националните, оспорвайки ключов принцип на интеграцията.

Европейският съвет ще обсъди тази вечер въпроса за върховенството на закона в сянката на спора между Европейската комисия и полските власти за превеса на европейското над националното законодателство. Държавите от ЕС нямат еднаква оценка по въпроси като законността, историята, отношението към институциите, отбеляза европейски дипломат, пожелал да не бъде назоваван. Той добави, цитиран от БТА, че Европейският съвет няма да приеме днес решения по въпроса с Полша.

Заседанието тази вечер ще обхване също темите за борбата с пандемията и високите цени на енергията. Участниците ще оценят предложенията на ЕК за подпомагане на по-бедните домакинства и малките фирми да покрият енергийните сметки до пролетта, когато се очаква цените да се понижат.

На двудневното заседание България е представлявана от президента Румен Радев. Германският канцлер Ангела Меркел ще участва за последен път в заседание на Европейския съвет. Меркел е присъствала на 107 заседания на Европейския съвет през последните 16 години, в които бе начело на правителството на Германия.

"Фактите са много ясни: Приматът на правото на ЕС изобщо не се споменава в договора (за Европейски съюз)", каза Орбан пред репортери и нарече идеята за налагане на санкции срещу Полша "нелепа".

Той обвини европейските институции, че "заобикалят правата" на националните парламенти и правителства и "променят договора (за ЕС) без да имат каквато и да било легитимна власт да правят това".

Унгарският премиер отхвърли и плановете на съюза за борба с климатичните промени, като ги нарече "утопична фантазия" и намекна, че "зелените" мерки са отговорни за повишаването на цените на енергията в Европа. "Здравият разум е от едната страна, а фантазията - от другата. И утопичната фантазия ни убива - това е и проблемът с цените на енергията", каза Орбан.

Според анализатори и Европейската комисия основната причина за високите цени на електроенергията в Европа е покачването на цената на газа, а пазарът на въглеродни емисии в ЕС е допринесъл за до една пета от поскъпването на тока, отбелязва Ройтерс. Брюксел предложи пакет от нови политики за климата, който ще трябва да бъде обсъден и одобрен от страните от ЕС преди да влезе в сила.

Еманюел Макрон призова полския премиер към диалог с ЕС

Френският президент Еманюел Макрон изрази пред полския премиер Матеуш Моравецки безпокойство от решение на полския Конституционен съд и го призова да обсъди с Европейската комисия намирането на решение, съвместимо с европейските принципи, съобщи канцеларията на Макрон, цитирана от Ройтерс.

Френският държавен глава се срещна с Моравецки на летището в Брюксел, пристигайки за европейска среща на върха.

Моравецки днес заяви, че Варшава няма да се поддаде на "изнудването" от централните институции на ЕС, които си присвояват правото да вземат решения за правомощията на страните членки, включително за националната сигурност.

При пристигането си за срещата на 27-те национални лидери на ЕС, Моравецки каза, че въпреки всичко ще търси решения на продължаващите спорове на Варшава с блока.

Белгия, Нидерландия, Люксембург притискат Полша

Лидерите на Белгия, Нидерландия и Люксембург бяха сред участниците в срещата на върха на Европейския съюз, които подложиха на натиск Полша във връзка с върховенството на закона, предаде ДПА.

Нидерландският премиер Марк Рюте каза, че основният въпрос е независимостта на съдебната система, а не самото решение, което наскоро постанови полският Конституционен съд. По думите му ще е много трудно Полша да получи големи суми от общия план на ЕС за възстановяване от пандемията, ако не бъде уреден този въпрос.

Белгийският премиер Александър де Кро каза, че облагодетелстването от предимствата на членството в ЕС означава да се приемат общите правила. "Не може да си част от един клуб и да казваш, че правилата не се отнасят за теб", заяви той.

Люксембургският премиер Ксавие Бетел каза, че ще бъде срамно, ако Полша отстъпва само когато става дума за пари. Според него финансовите наказания са крайна мярка, а за предпочитане е да се намери решение чрез диалог.

Полша трябва да приеме, че Европейската комисия е пазител на Договора за ЕС, заяви испанският премиер Педро Санчес при пристигането си за срещата на върха в Брюксел, посочва Ройтерс.

Въпреки войнствените изказвания на някои от европейските лидери германската канцлерка Ангела Меркел, известна като привърженик на компромиса, предупреди да не се води продължителна политическа и правна битка, която може да навреди на всички, особено в момент, когато ЕС се опитва да излезе от най-голямата икономическа криза в своята история.

"Ние трябва да намерим начини и възможности отново да се обединим по този въпрос, защото евентуална вълна от правни спорове пред Съда на ЕС не е решение", каза тя.

mediapool.bg