Кламер БГ - Новини: Европейският съвет подкрепи нови санкции срещу Беларус

Европейският съвет подкрепи нови санкции срещу Беларус

Свят

|
Вт, 25 Май 2021г. 15:01ч.
Европейският съвет подкрепи нови санкции срещу Беларус

Европейският съвет подкрепи нови санкции срещу Беларус

Европейският съвет прие снощи заключения, в които възлага да бъдат наложени нови санкции срещу Беларус заради принуждаването на самолет на "Райънеър" да се приземи преди два дни в Минск.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС настояват за освобождаването на беларуския журналист Роман Протасевич и на София Сапега, задържани при слизането им от самолета. Те осъждат случая, създал опасност за въздухоплаването.

На Съвета на ЕС се възлага да подготви допълнение към списъка с вече санкционираните граждани и организации от Беларус, както и нови икономически санкции срещу Минск. От Съвета на ЕС се очаква да приеме забрана за полети на беларуски авиокомпании през европейското въздушно пространство и до европейски летища.

Европейският съвет призовава Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO) да разследва спешно принудителното приземяване на вчерашния полет. Отправен е също призив европейските авиокомпании да не прелитат над Беларус.

26-годишният бивш главен редактор на влиятелната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) Роман Протасевич и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха задържани вчера в Беларус, след като властите принудиха насила пътнически самолет на ирландската авиокомпания Райънеър (Ryanair), изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск.

Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в "организиране на масови безредици". Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на "хората, замесени в терористични дейности", отбелязва Франс прес.

Байдън: "Пряко посегателство върху международните норми"

Американският президент Джо Байдън каза, че принудителното отклоняване на пътнически самолет е било "пряко посегателство върху международните норми", предаде Асошиейтед прес.

Байдън определи случилото се като "възмутителен инцидент" и се присъедини към призивите за международно разследване.

Той също така изрази възмущение във връзка с видеоизявлението на арестувания журналист Роман Протасевич, излъчено по беларуската държавна телевизия.

"Този възмутителен инцидент и видеоизявлението, което г-н Протасевич, изглежда, е направил под принуда, са срамни атаки както срещу политическото несъгласие, така и срещу свободата на медиите", каза Байдън.

"САЩ се присъединяват към призивите на страните по света за неговото освобождаване, а също за освобождаването на стотиците политически затворници, несправедливо задържани от режима на (беларуския президент Александър) Лукашенко", каза той.

Белият дом заяви, че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан е разговарял с беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска и ѝ е казал, че САЩ "в координация с Европейския съюз и други съюзници и партньори ще търсят отговорност от режима на Лукашенко".

НАТО: "Държавно отвличане"

Отклоняването на полета на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич и принуждаването на самолета на "Райънеър" да се приземи в Минск е "държавно отвличане". Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той призова за незабавно освобождаване на Протасевич и приятелката му София Сапега. Столтенберг отбеляза, че въпросът ще бъде обсъден на заседание на посланиците на страните от НАТО.

Генералният секретар определи случая като опасен и неприемлив. Той приветства допълнителните стъпки, одобрени тази нощ от Европейския съвет срещу Минск.

Столтенберг заяви, че принудителното приземяване показва как беларуските власти се отнасят към свободата на изразяване, независимите медии и основните демократични права. Той добави, че по случая е необходимо спешно международно разследване.

mediapool.bg