Кламер БГ - Новини: Европейският парламент започва изслушванията на кандидатите за еврокомисари

Европейският парламент започва изслушванията на кандидатите за еврокомисари

Европа

|
Пон, 29 Септ 2014г. 10:08ч.
Европейският парламент започва изслушванията на кандидатите за еврокомисари

В Европейския парламент в Брюксел в понеделник започватизслушванията на кандидатите за еврокомисари в новата комисия спредседател Жан-Клод Юнкер.

Те ще продължат до 7 октомври, като се предвижда вдните, в които има изслушвания, пред евродепутатите да заставатпо шестима кандидати. Номинираните ще бъдат изслушвани по понетри часа и ще отговарят на поне 45 устни въпроса. Ще бъдатизпитвани по двама кандидати едновременно, в две различни зали, предава БТА от Брюксел.

Оценките от изпитите ще бъдат определяни с мнозинство отпредседателите на съответните парламентарни комисии. Акопредседателите не стигнат до решение, оценките ще бъдатгласувани от всички евродепутати, участвали в съответнотоизслушване.

След като оценката бъде съставена, тя ще бъде вписвана в протокол и предавана на председателя на ЕП. Оценките на всички кандидати ще бъдат съобщени на 9 октомври.

Възможно е някои от кандидатите да не преминат успешно изпита. Тогава процедурата предвижда те да бъдат изслушани отново, като не се изключва вероятността определените им ресори да бъдат променени, или държавите, които са ги излъчили, да ги сменят с друг кандидат. Подобни случаи имаше през 2004 и 2009 г..

Досега е известно, че някои евродепутати имат възражения срещу част от кандидатите, включително срещу предложените за заместници на Юнкер Франс Тимерманс (Холандия), Аленка Братушек (Словения), Юрки Катайнен (Финландия), както и срещу Мигел Канйете (Испания), Джонатан Хил (Великобритания), Пиер Московиси (Франция) и Тибор Наврачич (Унгария).

Ако кандидатите преминат изпитите с успех, на 22 октомври ЕП следва да гласува в Страсбург състава на новата комисия и тя да влезе в длъжност на 1 ноември.

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева, предложена от Юнкер за един от неговите седмина заместници, ще бъде изслушана на 2 октомври от 14.30 ч. българско време. Изпитът й ще бъде предаван на живо в интернет.

mediapool.bg