Кламер БГ - Новини: Европейският здравен сертификат влезе в сила и е валиден в 33 държави

Европейският здравен сертификат влезе в сила и е валиден в 33 държави

България

|
Четв, 01 Юли 2021г. 08:22ч.
Европейският здравен сертификат влезе в сила и е валиден в 33 държави

Европейският здравен сертификат влезе в сила и е валиден в 33 държави

Европейският здравен сертификат влиза в сила от четвъртък (1 юли) и ще бъде необходим при пътуване с 33 европейски страни, включително България. В документа се попълва информацията за поставените ваксини срещу COVID-19, установеното преболедуване от вируса или направените тестове за вируса.

Здравният пропуск ще бъде достъпен в хартиен и в цифров вариант и ще бъде под формата на QR код, който ще може да бъде проверяван от служителите на транспортните компании и официалните институции

Европейският пропуск ще е еднакъв за 27-те страни от Европейския съюз и шест държави от европейското икономическо пространство - Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария. В някои страни обаче ще важат някои допълнителни правила за желаещите да влязат на територията на съответната страна.

Важна особеност е кои ваксини се признават. За напълно ваксиниран се смята всеки гражданин, който е приключил ваксинационния си курс и поставянето на втората доза са изминали 14 дни. Всяка страна е свободна да признае не само ваксините, получили одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), но и тези, които са одобрени от Световната здравна организация – т.е. руските или китайските.

Всяка страна е свободна и да реши дали да прима сертификати само с първа от двете дози.

В списъка на одобрените в ЕС четири ваксини е Vaxzevria на "Астра Зенека", Moderna, Pfizer/BioNTech и Johnson & Johnson, но не и Covishield, който е вариант на ваксината на Астра Зенека, произвеждан в Индия. Това създава сериозни проблеми за пътуващите от Индия и Африка.

Всяка европейско правителство може при нужда да изисква тестове и карантина за пътуващите от определени държави.

mediapool.bg