Кламер БГ - Новини: Европейската премиера на "Писъкът на медузите" ще е в Пловдив

Европейската премиера на "Писъкът на медузите" ще е в Пловдив

Общество

|
Четв, 05 Март 2020г. 16:13ч.
Европейската премиера на "Писъкът на медузите" ще е в Пловдив

Канадският спектакъл "Писъкът на медузите" ще има своята европейска премиера на 27 септември в Пловдив.

Канадският мултидисциплинарен артист Алън Лейк ще представи своя провокативен спектакъл по време на международния фестивал ONE DANCE WEEK 2020. Съчетавайки съвременен танц, визуални изкуства и музика на живо, творбата е драматичен прочит на темата за оцеляването, съобщават организаторите.

На сцената, върху подвижна дървена конструкция, деветима танцьори се лутат без посока между кошмарите и реалността, а телата им се заплитат на ръба на бездната. Въздействието на техния интензивен физически танц се подсилва от богата на символи сценография.

Хореографът, режисьор и визуален артист от Квебек Алън Лейк създава мрачен "буден сън", в който бедствието сякаш току-що се е случило. Той умело събира силата на колектива с тази на индивида, за да покаже с отчетливи нотки смелост и шок усещането за безпомощност, жаждата за оцеляване и триумфа на живота.

Спектакълът е вдъхновен от прочутата картина "Потъването на "Медуза" (1819) на френския художник Теодор Жерико, изобразяваща оцелелите след корабокрушението на френския кораб "Медуза" - пирамиди от човешки тела и отломки сред мътните води между живота и смъртта.

Така, след световния успех на +Ravages" (2015), хореографът от Квебек и неговата компания Alan Lake Factori(e) предлагат на зрителите нов творчески трус, който затвърждава позицията им сред най-значимите имена на канадската съвременна сцена в момента:

"Фатална красота и чувственост се сливат с мрака. Лейк е особено умел в създаването на многостранни и многофункционални живописни произведения, които трансформират пространството."

"Писъкът на медузите" ще бъде представен на 27 септември от 19:00 часа в Дом на културата "Борис Христов"- Пловдив и не се препоръчва за зрители под 18 г.

Le cri des méduses | Alan Lake Factori(e) (teaser) from Alan Lake Factori(e) on Vimeo.

mediapool.bg