Кламер БГ - Новини: ЕС официално одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

ЕС официално одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

Европа

|
Пон, 21 Дек 2020г. 20:14ч.
ЕС официално одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

Европейският съюз официално одобри в понеделник вечерта коронавирусната ваксина на Pfizer/BioNTech, след като часове по-рано тя получи зелена светлина като безопасна от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

"Въз основа на тази научна оценка пристъпихме към разрешаването й за пазара на Европейския съюз", заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен във видео изявление. "Както обещахме, тази ваксина ще бъде достъпна за страните от ЕС по едно и също време при еднакви условия", каза тя и добави, че ваксинацията ще започне на 27 декември.

Остава ангажиментът към фармацевтичните компании да представят последващи данни за ваксината си през следващата година.

Миналата седмица европейският регулатор беше подложен на силен натиск от страни, главно от Германия, призоваващи ваксината да бъде одобрена за употреба възможно най-бързо. EMA първоначално определи 29 декември като дата за оценка на ваксината, направена от базираната в Германия BioNTech, но премести срещата напред след натиск от Берлин и други държави членки. Одобрението на ЕС идва приблизително три седмици след като Великобритания започна да прилага ваксината на своите граждани. Впоследствие продуктът получи зелена светлина и започна да се прилага в САЩ, Канада и други страни по света.

Основната причина за лекото забавяне в Европа бе, че за разлика от САЩ и Обединеното кралство, ЕС не приложи разпоредбите за спешна употреба, които позволяват по-бързо одобрение, но означават, че ваксината се поставя в категорията на нелицензирани продукти, които са разрешени само за временна употреба.

Подходът на EMA към ваксините срещу Covid-19 е доста подобен на нормалната процедура за лицензиране, с изключение на това, че беше леко ускорен.

В изявление миналата седмица агенцията подчерта, че ваксината ще бъде одобрена едва след като научна оценка покаже, че нейните общи ползи надвишават рисковете, които представлява.

BioNTech и Pfizer предложиха на ЕС 400 милиона дози от ваксината, но Брюксел избра да закупи само 200 милиона дози, с възможност за още 100 милиона.

Германският министър на здравеопазването заяви, че това не е въпрос само на скорост, а по-скоро въпрос на солидарност. "Да, Франция, Германия и Холандия несъмнено биха могли да набавят, популяризират и одобрят ваксината сами. Но ние взехме много съзнателно решение да тръгнем по този път заедно на европейско ниво, тъй като сме по-силни заедно", каза германският здравен министър Йенс Шпан пред Бундестага в сряда.

Междувременно стана ясно, че ЕС се е договорил да плаща 15.50 евро (18.90 долара) за една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech. Това е малко по-ниска цена от тази, която ще платят САЩ - 19.50 долара за доза от първата партида от 100 милиона дози на същата ваксина.

mediapool.bg