Кламер БГ - Новини: Европарламентът проверява Фронтекс за нарушения на човешки права по границите

Европарламентът проверява Фронтекс за нарушения на човешки права по границите

Европа

|
Ср, 24 Фев 2021г. 09:17ч.
Европарламентът проверява Фронтекс за нарушения на човешки права по границите

Европейският парламент започна мащабна проверка на Фронтекст по подозрения за нарушаване на основните човешки правапо външните граници на ЕС. Целта е да се оценят всички аспекти на работата на европейската гранична агенцияи да се проучат сигналите за нарушения.

Председател на работната група е Роберта Мецолаот Малния (Европейска народна партия), която е и зам.-председател на Европарламента.

“Убедени сме, че този процес ще доведе до ясни отговори на задаваните въпроси и ще препоръчаме подобрения в начина, по който се правят нещата. Разследването ще се фокусира върху различни аспекти, включително спазването и зачитането на основните права; вътрешното управление на “Фронтекс“ и осигуряването на очакваните стандарти за прозрачност и отчетност“, коментира тя.

Нидерландката Тинеке Стрике докладчик по темата. Тя напомни, че Европейският парламент има за цел да държи агенциите на ЕС отговорни в случаи на лошо управление или нарушаване на основните права.

“Обвиненията срещу Фронтекс за съучастие в операции за грубо отблъскване на бежанци са тревожни и изискват задълбочено разследване, тъй като хората по нашите граници трябва да могат да разчитат на зачитането на своите човешки права. Това разследване трябва да проучи фактите и да представи препоръки, за да гарантира, че Фронтекс гарантира зачитането на основните права, но също така прозрачност и отчетност в бъдеще“, каза Стрик

Евродепутатката коменита, че ще бъдат изслушани всички запознати с работата на “Фронтекс“ – служители на агенция, служители на Европейската комисия и разследващи журналисти.

“Отвореният и демократичен процес е единственият начин да се възстанови доверието във способността на Фронтекс да управлява охраната на нашите граници в съответствие с нашите задължения за основните човешки права".

Служители на Фронтекс участват и в охраната на българската граница с Турция. Преди месец Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) също започна разследване във Фронтекс.

mediapool.bg