Кламер БГ - Новини: Шарл Мишел призова ЕС да заздрави връзките със съседите си

Шарл Мишел призова ЕС да заздрави връзките със съседите си

Европа

|
Пон, 10 Окт 2022г. 16:43ч.
Шарл Мишел призова ЕС да заздрави връзките със съседите си

Шарл Мишел

"Трябва по-бързо да заздравим връзките със съседите на ЕС", каза в понеделник председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на годишната конференция на посланиците на ЕС в Брюксел.

Според него е необходимо ЕС да оказва по-видима и своевременна помощ на страните, които са кандидати за присъединяване към блока, което би повишило обществената подкрепа за ЕС в тези държави. През тази година ЕС даде статут на кандидати на Украйна и Молдова, като едновременно с това бе обещана европейска перспектива на Грузия.

Мишел съобщи, че е говорил с украинския премиер Денис Шмигал за последните руски въздушни удари. Той настоя ЕС да отговаря на все по-враждебната реч на Кремъл и на дезинформацията и пропагандата, като опровергава лъжите точка по точка. Според Мишел ЕС трябва да разяснява още защо съюзът е решил да окаже силна подкрепа на Украйна.

По неговите думи Русия е изстреляла срещу Европа "енергийна ракета", прицелена в икономическото сърце на континента. Москва се стреми да засегне увереността на европейското общество в бъдещето, каза Мишел.

mediapool.bg