Кламер БГ - Новини: Хиляди отново протестираха в Белград срещу сръбския президент Вучич

Хиляди отново протестираха в Белград срещу сръбския президент Вучич

Европа

|
Нед, 14 Апр 2019г. 09:44ч.
Хиляди отново протестираха в Белград срещу сръбския президент Вучич

Хиляди хора излязоха снощи на демонстрация в Белград срещу сръбския президент Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия, предаде Ройтерс в неделя.

За пореден път демонстрантите настояват за по-голяма свобода на медиите и за свободни и честни избори.

Те бяха организирани от опозиционния "Съюз за Сърбия", който е съставен от 30 различни партии и организации, започнали през декември демонстрации всяка седмица срещу правителството.

Протестиращите се събраха пред сградата на параламента в центъра на града, както и в близкия Пионерски парк. Издигната бе сцена с огромен екран, на който се излъчваха откъси от изказвания на президента Александър Вучич, протестиращите ги посрещаха с надуване на свирки и вувузели. Те носеха знамена на Сърбия и на Европейския съюз, както и плакати с искания за оставка на властта.

Въпреки дъжда на протеста се събраха много хора. Сръбското външно министерство заяви, че броят на демонстрантите е бил около 7500 души. Според организаторите броят на демонстрантите е бил много по-голям.

"Съюз за Сърбия" обвини вчера властите, че са преустановили движението на автобусните линии до Белград и че оказват натиск върху компаниите да предоставят автобуси на поддръжници на опозицията.

"Съюз за Сърбия" обвинява Вучич и съюзниците му в корупция и в ограничаване на медийната свобода. Вучич отхвърля обвиненията.

Чедомир Чупич, преподавател по политически науки, заяви, че Сърбия трябва да бъде освободена.

"С него (Вучич) Сърбия няма бъдеще. Нито една страна не трябва да зависи само от един човек", каза Чупич пред събралото се множество демонстранти.

"През последните седем години (откакто Вучич дойде на власт) страната ни тръгна надолу, не се проявява никакво уважение по отношение на институциите, а един човек решава всичко", каза демонстрантът Богдан Татич.

Лидерите на протеста искат от президента Александър Вучич, от премиера Ана Бърнабич и от председателката на парламента Мая Гойкович да подадат оставки, като преди това назначат преходно правителство за провеждане на "нови честни избори".

Миналия месец демонстранти за кратък период от време окупираха сградата на държавната телевизия и влязоха в сблъсъци с полицията в центъра на Белград. Управляващата коалиция на Вучич има мнозинство от 160 депутати в 250-членния парламент на Сърбия. Вучич освен това започна кампания из цяла Сърбия и на 19 април се очаква да има негова проява в Белград.

Миналия месец ръководството на "Съюз за Сърбия" заяви, че ще поиска предсрочни парламентарни избори, но по този въпрос все още не е взето решение, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg