Кламер БГ - Новини: Хиляди във Варшава на шествие в подкрепа на опозицията; според кметството те са около милион

Хиляди във Варшава на шествие в подкрепа на опозицията; според кметството те са около милион

Европа

|
Нед, 01 Окт 2023г. 18:43ч.
Хиляди във Варшава на шествие в подкрепа на опозицията; според кметството те са около милион

Сн. ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора се събраха днес във Варшава на шествие в подкрепа на опозицията две седмици преди изборите в страната, за които либералната партия "Гражданска платформа" заяви, че ще решат бъдещето на Полша в Европейския съюз, както и състоянието на демокрацията, предаде Ройтерс.

Според варшавското кметство в шествието участват "около един милион души", съобщи Франс прес. "Това категорично е най-голямата демонстрация в историята на Варшава", заяви за АФП говорителка на кметството.

Проучванията сочат, че управляващата националистическа партия "Право и справедливост" може да спечели най-много гласове, но трудно ще успее да си осигури мнозинство на фона на недоволството от растящите цени и безпокойството около демократичния контрол и равенството.

Опозицията се надява днешното шествие да се превърне в най-голямото от десетилетия и да накара хората да гласуват. "Голямата промяна идва. Това е знак за прераждането на Полша", заяви опозиционният лидер Доналд Туск пред събралото се множество в центъра на Варшава, което развяваше полски знамена, както и знамена на ЕС.

Туск, бивш председател на Европейския съвет, каза, че "Право и справедливост" може да има за цел да направи така, че Полша да напусне ЕС - твърдение, което партията отрича - и заяви, че изборите са от ключово значение за малцинствата и за правата на жените.

"Право и справедливост" управлява от 2015 г. и кампанията ѝ е до голяма степен свързана с отказа Полша да приема мигранти, което е ключов фактор за националната сигурност, както и с това да отделя средства за семейства и възрастни хора.

"Искам да съм свободна, да съм в Европейския съюз, искам да имам глас, искам да имам независими съдилища", каза 59-годишна жена, участваща в шествието.

"Право и справедливост" отхвърля западните критики, че нарушава демократичните норми и казва, че реформите в съдебната система са с цел тя да стане по-справедлива и свободна от остатъците на комунизма, докато промените в обществените медии я избавят от чуждо влияние. Партията обаче все още не е получила достъп до милиарди евро от фондовете на ЕС за възстановяване на средства след пандемията от коронавируса, които Брюксел спря заради реформите в полската съдебна система.

"Всички инвестират в работни места, в борбата с климатичната катастрофа. А на нас ни бяха отказани тези пари, защото някой е решил да унищожи демокрацията в Полша", заяви кметът на Варшава Рафал Тшасковски пред участниците в шествието.

mediapool.bg