Кламер БГ - Новини: Френски регионални лидери призоваха Макрон към компромис с "жълтите жилетки"

Френски регионални лидери призоваха Макрон към компромис с "жълтите жилетки"

Европа

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 15:22ч.
Френски регионални лидери призоваха Макрон към компромис с "жълтите жилетки"

Лидерите на 12 региона във Франция призоваха президента Еманюел Макрон да отложи планираното повишаване на данъците върху бензина, което предизвика широко протестно движение, предаде ДПА.

Няколко часа преди очаквано изявление на Макрон по проблема, регионалните лидери, които са както от десноцентристкото, така и от левоцентристкото политическо пространство, предупредиха, че "жълтите жилетки" олицетворяват "териториалната и обществена линия на разлом в страната ни".

Протестното движение изразява гнева на селските и периферни общности във Франция, посочват регионалните лидери в статия в списание "Опинион".

Според правителството налозите са необходими за борба с климатичните промени. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект.

Макрон трябва да приеме "мораториум" върху увеличаване на данъка за горивата, който се очаква да влезе в сила през януари, настояват регионалните лидери.

"Това няма да означава да се откажем от изграждането на "екологична" данъчна система, а да имаме куража да отделим време за пренаписването й в по-социално приемлива, прозрачна и целенасочена форма", допълва те.

Във Франция от десет дни се организират протести и блокади на демонстранти, носещи жълти обезопасителни жилетки, които в някои случаи бяха придружени от насилие.

Социологически допитвания отчитат широка обществена подкрепа за движението.

mediapool.bg