Кламер БГ - Новини: Финландецът Виле Итала надви Калфин за шеф на ОЛАФ

Финландецът Виле Итала надви Калфин за шеф на ОЛАФ

Европа

|
Ср, 20 Юни 2018г. 17:27ч.
Финландецът Виле Итала надви Калфин за шеф на ОЛАФ

Европейската комисия е решила да назначи финландеца Виле Итала за генерален директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ). Другият претендент за поста беше бившият български външен и социален министър Ивайло Калфин, но както се очакваше Итала е предпочетеният кандидат.

В средата на април Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент определи в съревнованието, в което участваха 70 кандидати, да останат българският политик и финландецът Виле Итала, който се оказа фаворит с 13 гласа, два повече от тези на Калфин. Другите двама в късия списък бяха германецът Андреас Млицке и французинът Франсоа Крюгер.

В началото на юни Калфин обвини българския постоянен представител към ЕС Димитър Цанчев е саботирал кандидатурата му като си направил отвод за участие в заседанието на Съвета на Европа, гласуващо кандидатурите.

Финландецът, който е бил главен прокурор на Финландия и вътрешен министър на страната, ще заеме поста на 1 август. Досега той беше член на Европейската сметна палата.

mediapool.bg