Кламер БГ - Новини: "Файненшъл таймс": Решението на Мей да угоди на брекзитърите смайва с цинизма си

"Файненшъл таймс": Решението на Мей да угоди на брекзитърите смайва с цинизма си

Европа

|
Пет, 01 Фев 2019г. 12:44ч.
"Файненшъл таймс": Решението на Мей да угоди на брекзитърите смайва с цинизма си

Решението на британския премиер Тереза Мей да протегне ръце към твърдолинейните брекзитъри в Консервативната партия смайва със своя цинизъм, пише в. "Файненшъл таймс".

Само допреди няколко седмици тя бе непоколебима по въпроса за мерките за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, предвидени в споразумението за излизане от ЕС. Сега тя обещава да опита да ги промени, за да угоди на предразсъдъците на съпартийците си, пише вестникът.

И добавя, че Белфасткото споразумение, гарант на мира на остров Ирландия, очевидно остава на второ място след приоритета да се угоди на брекзитъри като Борис Джонсън.

Мандатът, който премиерката твърди, че е получила за преразглеждането на предпазния механизъм за Ирландия, е безполезен и неправдоподобен.

Безполезен е, защото всички други опции за ирландската граница бяха щателно проучени и отхвърлени по време на преговорите между Лондон и Брюксел. Неправдоподобен, защото твърдолинейните политици, които й го дадоха тази седмица, не желаят споразумение, коментира "Файненшъл таймс".

Стратегията сега е да се бави топката, докато дойде крайният срок за излизане от ЕС и се стигне до Брекзит без сделка, пише авторът Филип Стивънс, който е директор на редакционния съвет и главен политически коментатор на вестника.

Европейските партньори на Великобритания не са нито слепи, нито глупави. Наблюдавайки гротеската в Камарата на общините, те знаят, че печеленето на едно единствено гласуване с крехко мнозинство от 16 депутати не дава на министър-председателката нищо подобно на категоричен мандат за преговори.

Моето предчувствие е, че колкото по-бързо напредват стрелките на часовника, толкова по-вероятно е във Великобритания да има извънредни избори. Може да последва и втори референдум. Но първо Тереза Мей трябва да бъде спряна, пише Стивънс.

mediapool.bg