Кламер БГ - Новини: Урсула фон дер Лайен мисли да реформира структурата на Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен мисли да реформира структурата на Европейската комисия

Европа

|
Четв, 29 Авг 2019г. 15:23ч.
Урсула фон дер Лайен мисли да реформира структурата на Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен обмисля да реорганизира структурата на следващата Европейска комисия. Най-голямата промяна предвижда заместник - председателите на ЕК да получат по-сериозно влияние, твърдят официални представители от ЕС пред брюкселския сайт "Политико". При настоящата структура заместник-председателите имат респектиращи титли – и съответни парични паекти, но малко реална власт.

Обсъжда се възможност заместник-председателите оттук нататък да имат пряк достъп до служителите на ЕК, като по този начин ще получат повече правомощия при подготовката на законодателство, отколкото сега.

Сегашната система не е достатъчно добре измислена, коментира представител на ЕК, пожелал анонимност.

В сегашната комисия, например, силно овластена фигура беше Мартин Зелмайер - бивш шеф на кабинета на председателя Жан-Клод Юнкер, който впоследствие бе назначен за генерален секретар на ЕК и отстранен от поста по-рано тази година. Именно Зелмайер е създал системата, според която различните ресори – от енергетика и климатични промени до финанси – се разпределят между петима зам. - председатели, които номинално контролират работата на всички еврокомисари.

Зам.-председателите обаче нямат пряк достъп до служителите на Еврокомисията, които работят по конкретните политики. Вместо това, те трябва да разчитат на малка група служители от генералния секретариат, вътрешната бюрокрация на ЕК, пояснява "Политико".

Идеята е била да се балансира власт между по-новите и по-старите страни членки, между малки и големи държави, както и между различните политически групи. На практика обаче има фрустрация и властови сблъсъци.

Причината е, че зам.-председателите често биват засенчени от по-мощни еврокомисари – обикновено от западните и скандинавските държавни – които упражняват директен контрол върху съответните департаменти. Такъв е случаят със словака Марош Шефчович, зам.-председател на ЕК за енергийния съюз, който бе засенчен от испанеца Мигел Ариас Канете - еврокомисар по въпросите на климата и енергетиката.

Всичко това кара Урсула фон дер Лайен да преосмисли структурата на ЕК.

Съгласно постигнатата през юли договорка между лидерите на ЕС за разпределяне на висшите постове в ЕС, холандският социалдемократ Франс Тимерманс и датчанката Маргрете Вестагер от групата на либералите, досега еврокомисар по конкуренцията, ще бъдат с ранг първи зам.-председатели на бъдещата ЕК.

Реорганизацията им отрежда много по-сериозни правомощия, включително да отговорят за проектни екипи от еврокомисари и техните политически екипи.

Според информирани източници планът е Тимерманс да отговаря за Зелената нова сделка – мащабна програма, която Лайен обеща да представи на стотния ден след встъпването в длъжност.

Обмисляната реформа цели да отрази географското и политическо разнообразие в ръководството на ЕК, както и да координира по-добре теми, които не се вместват в един отделен еворкомисарски ресор.

Такъв е примерът с проблематиката, свързана с климата. Тя засяга всичко – енергетика, транспорт, земеделие, здравеопазване и т.н.

Разбиването на изолираните "силози" на съществуващите ресори обаче няма да е лесно. Реформирането на системата ще зависи от това доколко силни и убедителни ще са новите зам.-председатели, коментира висш представител на ЕК.

Новата Европейска комисия постепенно започва за придобива конкретни очертания. Тази седмица Урсула фон дер Лайен се среща с кандидатите за еврокомисари, предложени от страните членки, а идните седмици ще има конкретен списък с ресорите.

Както е известно, изборът на Лайен за най-висшия пост в ЕС бе съпроводен от множество критики заради задкулисния начин на договаряне на кандидатурата й и спазаряването на останалите постове. Първоначалното предложение беше начело на ЕК да застане холандецът Темерманс, който досега бе първи зам.-председател на комисията, отговарящ за върховенството на закона. Кандидатурата му обаче срещна силен отпор от централноевропейските страни – най-вече Полша и Унгария, спрямо които той оказваше натиск заради отстъплението от демократичните принципи и намеса в съдебната власт. Така се стигна до компромиса с кандидата на Европейската народна партия Урсула фон дер Лайен, бивш министър на отбраната на Германия.

Както отбелязва висш източник от ЕС, новото топ ръководство на Европейската комисия ще е "просветен председателски триумвират" – роден от необходимостта да се гарантира мнозинство в подкрепа на политическите предложения. Засега не е ясно как Лайен, Вестагер и Тимерманс ще си поделят властта.

"Не може да имате трима председатели, но се нуждаете от странен любовен триъгълник", коментира източник от ЕС, цитиран от "Политико".

mediapool.bg