Кламер БГ - Новини: Унгария спира реформата в своите административни съдилища

Унгария спира реформата в своите административни съдилища

Европа

|
Четв, 30 Май 2019г. 18:54ч.
Унгария спира реформата в своите административни съдилища

Унгария ще отложи за неопределено време влизането в сила на новата система на административните съдилища, обяви днес началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Промените в съдебната система на Унгария, предложени от управляващата партия "Фидес", са в центъра на конфронтацията с Европейската комисия, която казва, че някои от реформите на Орбан заплашват демокрацията и върховенството на закона.

В края на миналата година в страната бе приет закон, поставящ съдилищата под прекия контрол на министъра на правосъдието, което според критици позволява политическа намеса в правораздаването. По-рано тази година унгарският парламент промени някои аспекти на реформата, критикувана и от Венецианската комисия - група европейски експерти по конституционно право.

"Правителството ще инициира замразяване за неопределено време на старта на системата на административните съдилища", каза на пресконференция Гергей Гуяш, шеф на премиерския кабинет. Правителството е убедено, че законът отговаря на нормите на ЕС, но темата за административните съдилища стана обект на дебати, които "несправедливо поставиха под съмнение независимостта на съда", добави той.

mediapool.bg