Кламер БГ - Новини: Туристите от Европа с повече потребителски права от 1 юли

Туристите от Европа с повече потребителски права от 1 юли

Европа

|
Нед, 01 Юли 2018г. 18:40ч.
Туристите от Европа с повече потребителски права от 1 юли

Пътниците, които резервират пакетни туристически ваканции, вече имат повече потребителски права и гаранции в случай, че нещо с някоя от включените в пакета свързани услуги се обърка. Това съобщи пресслужбата на Европейската комисия по повод влизащите в сила от 1 юли нови правила за защита на туристите.

Така ако семейството си е организирало онлайн или офлайн почивката на принципа от едно място всички билети, нощувки, кола под наем или билети за атракционни, продавачът на свързаните услуги да е отговорен, ако нещо не е наред с някоя от услугите.

"Да резервирате почивката си онлайн е лесно, но ако нещо се обърка, искате да сте сигурни, че ще бъдете изцяло защитени. Новите правила за пакетните туристически пътувания вече са адаптирани към ерата на цифровите технологии и новите начини за резервиране на туристически ваканции. Пътуващите ще могат също така да се възползват от нови права и ще бъдат добре защитени в случай на несъстоятелност на оператора. С новите правила също така ще се въведат улеснения за туристическите предприятия, за да предлагат своите услуги отвъд националните граници", коментира Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

Вече туроператорите ще трябва да информират пътниците дали им предлагат туристически пакет или свързана пътническа услуга, както и да ги запознаят с основните им права чрез стандартни формуляри за данни. Те трябва да предоставят ясна информация относно особеностите и характеристиките на пакета, цената му и допълнителните такси.

Дружествата продаващи пакетни туристически ваканции ще трябва да връщат пари и обратно в родината им своите клиенти, ако изпаднат в несъстоятелност и това ще важи независимо, че друг например извършва пътническите услуги.

С новите правила пътуващите могат да отменят пакетната си туристическа ваканция по всякаква причина чрез заплащане на разумна такса. А без неустойка могат да правят това, ако избраната дестинация стане опасна, например поради въоръжени конфликти или природни бедствия, или ако стойността на пакета се покачи с над 8 на сто от първоначалната цена.

Когато пътниците не могат да се върнат от пакетната си туристическа ваканция, например в случай на природни бедствия, на тях ще им се предоставя настаняване до максимум три нощувки, ако

не могат да се върнат от ваканцията си навреме.

mediapool.bg