Кламер БГ - Новини: Тереза Мей поема лично преговорите с ЕС за Брекзит

Тереза Мей поема лично преговорите с ЕС за Брекзит

Европа

|
Вт, 24 Юли 2018г. 18:04ч.
Тереза Мей поема лично преговорите с ЕС за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей заяви, че занапред лично ще води преговорите с Брюксел по напускането на ЕС, а министерството за Брекзит ще работи по подготовката на Великобритания за излизането й от съюза, предаде Ройтерс.

Специално звено в канцеларията на премиера през последните месеци играеше все по-значителна роля в процеса на подготовка за Брекзит и днешното съобщение прави официално това прехвърляне на отговорности, отбелязва агенцията.

"Изключително важно е това правителство да се организира по най-ефикасния възможен начин за излизането на Великобритания от ЕС. Аз ще водя преговорите с ЕС, като министърът за Брекзит ще ми е заместник. Министерството за Брекзит ще продължи да води цялата подготовка на правителството за напускането на ЕС: вътрешнополитическа подготовка както за сценарий със, така и за сценарий без споразумение, цялата необходима нормативна база и подготовка за преговорите по бъдещите отношения с ЕС", заяви Мей.

Заявлението й съвпадна със съобщението, че Великобритания иска да запази някои закони от ЕС по време на преходния период след Брекзит след март догодина. Някои елементи от законите от 1972 г., с които Великобритания стана член на ЕС ще трябва да се запазят, включително някаква роля на Европейския съд, предаде Ройтерс.

В политически документ за законодателството се казва, че правителството иска отношенията между Великобритания и ЕС да останат почти непроменени по време на преходния период, който ще продължи до декември 2020 г.

За този период Лондон предвижда Европейският съд да продължи да играе роля във Великобритания, а законите на ЕС да продължат да са в сила.

"Като част от постигането на гладко и организирано напускане Великобритания и ЕС се съгласиха, че по време на преходния период съществуващите механизми на ЕС на надзор и прилагане на закони ще продължат да важат за Великобритания", се казва в документа.

Министърът за Брекзит Доминик Рааб заяви, че запазването на законите на ЕС е необходимо за яснота по време на процеса на напускане.

"Смятаме, че запазването на действието на Закона за европейските общности от 1972 г. за краткото време на преходния период е най-ефикасният начин да се осигури приемственост и яснота на фирмите и частните лица", се казва в документа.

Планът е след като бъде постигнато споразумение с ЕС за Брекзит и то бъде одобрено от британския парламент, да започнат дебати по британския закон за напускане на ЕС.

Очаква се този закон да обхваща теми като правата на гражданите и "сметката по развода", както и подробности по взаимно договорен преходен период.

Вчера новият британски министър за Брекзита Доминик Рааб предупреди, че Лондон може да не плати т.нар. сметка по развода с ЕС, възлизаща на 39 милиарда британски лири (51 милиарда долара), ако не бъде постигнато търговско споразумение с евросъюза.

Рааб посочи, че трябва да има "обвързаност" между това Великобритания да плати сумата за излизането си от евросъюза и възможността за изграждане на нови отношения с ЕС. Той се позова на член 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата за напускането на блока.

Великобритания и ЕС все още са далеч в постигането на съгласие по условията на ново търговско споразумение. Освен това Консервативната партия на Мей не е единна в позицията си каква политика за Брекзита да подкрепя.

Британският външен министър Джереми Хънт пък вчера предупреди, че е налице "съвсем реален риск" неговата страна да напусне Европейски съюз догодина без споразумение за бъдещите отношения с Брюксел, което би причинило икономически и политически вреди както на ЕС, така и на Лондон.

mediapool.bg