Кламер БГ - Новини: Телефонни измамници откраднаха 2,5 милиона евро от австрийски пенсионери

Телефонни измамници откраднаха 2,5 милиона евро от австрийски пенсионери

Европа

|
Ср, 24 Юли 2019г. 18:17ч.
Телефонни измамници откраднаха 2,5 милиона евро от австрийски пенсионери

Трима измамници, представящи се за полицаи, са убедили пенсионери във Виена да им дадат спестяванията си. По схемата крадците се сдобили с общо 2,5 милиона евро, предаде ДПА, цитирайки изявление на полицията.

Престъпници в цяла Европа използват този похват от няколко месеца, отбелязва агенцията.

Задържаните за измамата във Виена са двама души от Сърбия и един човек от Турция. Те изглежда са работели независимо от заподозрени в други страни, съобщи говорител на полицията.

От ноември насам тримата се обаждали на възрастни хора по телефона, заявявайки, че са полицаи, разследващи случаи на грабеж. За да си придадат легитимност, те използвали манипулирани телефонни линии, така че на дисплея на телефоните на жертвите да се появява спешния номер на австрийската полиция 133.

Първо един от заподозрените казвал на жертвите, че спестяванията им ще бъдат на по-сигурно място в ръцете на полицията, а после друг от заподозрените се появявал в дома им, носейки с фалшива полицейска значка, и вземал парите им.

Престъпниците са извършили стотици опити за измама и успели в най-малко 38 случая. Един от сърбите е направил самопризнания. Останалите двама са отказали да свидетелстват.

mediapool.bg