Кламер БГ - Новини: Съпругата на новия украински президент е купила евтино пентхаус от олигарх

Съпругата на новия украински президент е купила евтино пентхаус от олигарх

Европа

|
Ср, 01 Май 2019г. 17:12ч.
Съпругата на новия украински президент е купила евтино пентхаус от олигарх

Съпругата на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски – Елена е купила луксозен пентхаус в Крим на половин цена от олигарха Александър Буряк. Това показват данни от имуществената му декларация, цитирани от Ройтерс.

Комикът и телевизионна звезда без политически опит Зеленски (41 г.) спечели президентските избори на 21 април, като личност извън богатия елит, който доминира политиката и бизнеса в Украйна.

Сделката с апартамента в луксозния комплекс "Император" в Ялта на Кримския полуостров показва, че семейството на Зеленски се е облагодетелствало от сделка с член на същия този заможен елит, пише Ройтерс.

Нито Зеленски, нито Буряк - продавачът на апартамента според документите, са коментирали сделката.

Елена Зеленска (40 г.) е сценарист в студиото "Квартал 95", което създава сериала "Слуга на народа", в който съпругът ѝ играе президента на Украйна.

Тя е купила имота за 163 893 долара през април 2013 г., година преди анексирането на полуострова от Русия, според декларацията за доходи и имущество, попълнена от съпруга ѝ. Цената на квадратен метър е 1263 долара.

Преди това жилището е било обявено за продан при цена от 790 668 долара, което е четири пъти по-скъпо, или за 5195 долара на квадратен метър, посочва Ройтерс.

Апартаментите в комплекс "Империал" са се продавали на цена между 3500 и 4000 долара на квадратен метър през 2012

- 2013 г.

Не е ясно защо Елена Зеленска е купила жилището на толкова ниска цена.

Ройтерс е потърсил коментар от олигарха Игор Коломский, който се свързва със Зеленский. По думите му Буряк продал апартамента евтино на съпругата на бъдещия президент, защото банката му е изпитвала ликвидни трудности и му били необходими пари в наличност. Коломский обаче не е успял да даде убедителни доказателства на това твърдение.

Александър Буряк е бивш депутат от украинския парламент. Заедно с брат си Сергей, двамата са държали контролния пакет от акциите в Брокбизнесбанк до средата на 2013 г., след което са ги продали.

Ройтерс припомня, че бивши директори на банката се разследват по подозрение за присвояване на средства от 2012 г. Не е ясно дали Буряк е разследван по това дело, отбелязва Ройтерс.

Националната банка на Украйна е обявила Брокбизнесбанк в несъстоятелност на 28 февруари 2014 г. – 10 месеца след продажбата на апартамента на Зеленски.

Александър Буряк е бил наблюдател на изборите за президент на Украйна, които бяха спечелени от Зеленски, в родния му град Кривой Рог.

mediapool.bg