Кламер БГ - Новини: Съд в Чехия отхвърли реституционни претенции на княжеския двор в Лихтенщайн

Съд в Чехия отхвърли реституционни претенции на княжеския двор в Лихтенщайн

Европа

|
Пет, 11 Фев 2022г. 15:46ч.
Съд в Чехия отхвърли реституционни претенции на княжеския двор в Лихтенщайн

Замъкът в Леднице

Съд в Чехия е отхвърлил претенциите на княжеския двор в Лихтенщайн за реституция на няколко замъка и други имоти, предаде ДПА, като цитира чешката осведомителна агенция ЧТК.

Окръжният съд в чешкия град Бржецлав се позова на приетите след войната т.нар. Декрети Бенеш, които узаконяват експулсирането и лишаването от имущество на около три милиона германци в тогавашна Чехословакия. Според съда тези декрети са неотменими.

Лихтенщайнската княжеска фамилия също е била лишена от имотите си в Чехословакия след Втората световна война. Настоящата фондация "Княз на Лихтенщайн" твърди, че княз Франц Йозеф Втори, управлявал Лихтенщайн от 1938 г. до смъртта си през 1989 г., не е германец, така че имуществото му е конфискувано незаконно.

Очаква се решението на съда в Бржецлав да бъде обжалвано на по-горна инстанция. Съдебната битка е за няколко имота, сред които замъците в Леднице и Валтице в чешкия Южноморавски край, които от 1996 г. са обекти, защитени от ЮНЕСКО. Лихтенщайнският княжески род е ползвал тези замъци като резиденции до началото на Втората световна война.

mediapool.bg