Кламер БГ - Новини: Спасителен кораб с мигранти се насочи към Франция, Португалия ще приеме част от тях

Спасителен кораб с мигранти се насочи към Франция, Португалия ще приеме част от тях

Европа

|
Вт, 25 Септ 2018г. 18:49ч.
Спасителен кораб с мигранти се насочи към Франция, Португалия ще приеме част от тях

Спасителен кораб, превозващ 58 мигранти, натоварени в Средиземно море, северно от Либия, се насочи към Франция и към неясно посрещане, предаде Асошиейтед прес.

Хуманитарната организация "Лекари без граници", която е един от операторите на кораба "Акуариус 2" написа днес в Туитър, че той се е "насочил на север към Франция".

Вчера от плавателния съд поискаха от френските власти да позволят на мигрантите да слязат на сушата в южния френски град Марсилия. Франция първоначално отхвърли искането, заявявайки, че има по-близки пристанища, и подчертавайки необходимостта от европейско решение.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер каза пред радио "Ер Ем Се": "Има европейски правила (че спасителните кораби) трябва да плават към най-близкия европейски бряг. Пристанище Марсилия не е най-близкото пристанище".

Министърът по европейските въпроси Натали Лоазо от своя страна заяви, че са в ход дискусии с други европейски страни да се намери пристанище за "Акуариус", и да се подели отговорността за приемането на мигрантите, съобщи ДПА.

Хуманитарни кораби, натоварени със спасени мигранти, стават все по-често "разменна монета" за европейските правителства, в обстановка на политически натиск да бъдат спрени бежанските потоци. ЕС обучи либийската брегова охрана за спасителни операции, но хуманитарни групи казват, че Либия в никакъв случай не отговаря на определението за сигурно убежище, отбелязва АП.

По-късно във вторник пртугалското правителство съобщи, че ще приеме 10 от 58-те мигранти на борда на "Акуариус - 2". Решението е взето в резултат на договорка с с Франция и Испания, предаде Асошиейтед прес.

В изявлението на португалското министерство на вътрешните работи се казва, че този жест се прави "в дух на солидарност и единство с Испания и Франция".

Властите в Париж и Мадрид засега не съобщават колко мигранти смятат да приемат.

Португалия заяви, че също желае "стабилен, траен" подход към спасените мигранти, идващи от Северна Африка.

mediapool.bg