Кламер БГ - Новини: Социалистите в ЕП са разтревожени от зачестилите нападения срещу медии в ЕС

Социалистите в ЕП са разтревожени от зачестилите нападения срещу медии в ЕС

Европа

|
Ср, 26 Септ 2018г. 16:07ч.
Социалистите в ЕП са разтревожени от зачестилите нападения срещу медии в ЕС

Социалистите в Европейския парламент призоваха политическите ръководители в ЕС да поставят на водещо място въпроса за свободата на медиите в техните страни заради растящия брой тежки посегателства срещу свободната журналистика.

Нарастващият брой нападения срещу свободата на медиите и на изразяване в Европа буди дълбока тревога, заявява по този повод председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман. По неговите думи Унгария е най-яркият пример напоследък с усилията на правителството на Виктор Орбан чрез медиите в страната да вложи милиони долари в кампания срещу ЕС и доклада, подкрепен от ЕП за задействането на чл. 7 срещу Будапеща.

За съжаление това е само пример. Не можем да стоим безучастни, когато властите опитват да откажат дължимата информация, както се случва в Австрия. Критични репортери бяха задържани в Гърция, разследващи журналисти бяха убити заради работата си в Малта и в Словакия. Тези случаи не могат да бъдат разглеждани поотделно, защото са показателни за недемократичен уклон в политическата система и обществото, коментира Булман.

Социалистите призовават властите в отделните държави от ЕС да предприемат действия, когато установят заплаха за свободата на медиите. Като се позовават на примера с австрийския вътрешен министър, разпоредил ограничаване на информацията за някои медии, социалистите настояват правото на журналистите да добиват сведения да остане неприкосновено.

Свободата на медиите и на изразяване е в сърцевината на нашата демокрация, и трябва да бъде спазвана. Всяка заплаха срещу нея възприемаме като набег спрямо демокрацията и либералния начин на живот, за който се борим, допълват социалистите.

mediapool.bg