Кламер БГ - Новини: Случай, подобен на този с Джордж Флойд, се върна под светлините на прожекторите в Швейцария

Случай, подобен на този с Джордж Флойд, се върна под светлините на прожекторите в Швейцария

Европа

|
Вт, 16 Юни 2020г. 18:33ч.
Случай, подобен на този с Джордж Флойд, се върна под светлините на прожекторите в Швейцария

След смъртта на Джордж Флойд в САЩ, случаят на нигериец, който почина в Швейцария при съмнителни обстоятелства след полицейска проверка, при която той беше проснат по корем на земята, отново бе изваден на показ, съобщава Франс прес.

46-годишният афроамериканец Джордж Флойд почина на 25 май в Минеаполис при задържането му, задушен от бял полицай, който беше затиснал врата му с коляно в продължение на почти девет минути.

37-годишният нигериец Майк Бен Питър, когото медиите нарекоха "швейцарския Джордж Флойд", беше обездвижен по корем на земята при арест в началото на 2018 г. в западния швейцарски град Лозана. В задържането му участваха шестима полицаи след отказа му да бъде обискиран.

"Той е бил държан в позиционна асфиксия" в продължение на няколко минути, каза адвокатът на семейството на нигериеца Симон Нтах. Майк Бен Питър почина няколко часа по-късно в болница от сърдечен удар и смъртта му предизвика вълна от възмущение.

Според адвоката има "огромни сходства" със смъртта на Джордж Флойд, като "положението вероятно е малко по-сериозно в случая на Майк Бен Питър, тъй като е бил подложен на насилие преди да бъде проснат по корем на земята".

Разликата е, че в САЩ "случаят е бил заснет и ясно се вижда как коляното е било поставено на врата", каза той.

"Сливания"

Две години след смъртта на Майк Бен Питър съдебната процедура продължава да тече. По случайност на графика съдебните лекари бяха изслушани в съда броени часове след смъртта на Джордж Флойд. Те отново ще дадат показания преди вероятното начало на процеса в края на тази или началото на следващата година.

Насред аферата Флойд, изслушването на съдебните лекари предизвика силен отзвук в Швейцария. "Швейцария също има своя Джордж Флойд", беше заглавието на редица вестници, а демонстранти против расизма почетоха паметта му. "Да се борим за Майк Бен Питър", пишеше на една от табелите на демонстрацията в Лозана.

Адвокатката на един от полицаите Одил Пеле отхвърли "сливанията", на двата случая, като подчерта, че аутопсията недвусмислено е изключила възможността Майк Бен Питър да е починал от задушаване.

"Според кадрите от ареста на Джордж Флойд ситуациите изобщо не са сравними. В нито един момент някой от шестимата полицаи не е слагал коляно на врата на Бен Питър", каза тя.

Съдебните лекари заявиха, че смъртта се дължи на комбинация от фактори, сред които стрес, наднормено тегло и сърдечни проблеми.

"Съдебните лекари споменаха и това, че той е лежал по корем, но без да могат да кажат каква роля може да е изиграло това за смъртния изход", отбеляза Пеле.

Прессекретарят на полицията на кантона Во Жан-Кристоф Сотрел заяви, че не може да коментира конкретния случай, но обясни, че в Швейцария при обездвижване на земята при арест човек бива натиснат по ръцете или раменете, а техники върху врата или главата са абсолютно забранени.

Расизъм

В протестите срещу полицейското насилие и расизма срещу чернокожи, които се състояха през последните дни в Швейцария, името на Майк Бен Питър не беше единственото, което се чуваше до това на Джордж Флойд. Медиите припомниха, че Ерве Мандунду и Ламин Фати починаха съответно през 2017 и 1016 г. по време на или след полицейска акция в кантона Во.

"Както вълната #MeToo доведе до много, много положителни неща, днес има вълна на осъзнаване на расизма в полицията", каза Симон Нтах.

Много наблюдатели обаче отбелязват, че в швейцарската полиция няма системен расизъм. Но "расовото профилиране за жалост остава широкоразпространена практика в полицията", заяви Надя Бьолен от "Амнести интернешънъл".

Анализаторът на полицейските методи Фредерик Маяр също е на мнение, че полицията в Швейцария не е расистка и не прибягва до прекомерно насилие, а напротив, ръководителите й призовават да се действа с мярка. "Затова пък в полицията има прикриване на нарушения и взаимни услуги между полицаи и твърде малко обучение за подходящо поведение за превенция на нарушения и прекомерни действия на терен", добави той.

По БТА

mediapool.bg