Кламер БГ - Новини: Сириец се отказа от изборите за германски парламент заради расистки заплахи

Сириец се отказа от изборите за германски парламент заради расистки заплахи

Европа

|
Ср, 31 Март 2021г. 11:33ч.
Сириец се отказа от изборите за германски парламент заради расистки заплахи

Сириец, дошъл в Германия през 2015 г. в търсене на убежище, който бе обявил кандидатурата си за място в парламента на изборите през септември, каза, че се оттегля, предаде Асошиейтед прес.

Трийсет и една годишният Тарек Алаоус, станал миналата година член на опозиционната партия на зелените и кандидат от западногерманския избирателен район Оберхаузен-Динслакен, посочи в изявление, че е взел решение по лични причини. Той каза още, че се оттегля напълно от политиката за известно време.

"Голямата заплаха за мен, но най-вече за хора, които са ми близки, е най-важната причина за оттеглянето на кандидатурата ми", написа Алаоус, без да прави уточнения. Той каза също, че многократно е станал обект на расизъм по време на предизборната си кампания, започнала миналия месец.

"Моята кандидатура показа, че във всички политически партии и в цялото общество има нужда от силни структури, които да се противопоставят на расизма и да помогнат на онези, които са засегнати от него", изтъкна сириецът.

Преди да избяга в Германия, като студент по право в университета в Алепо, Алаоус участва в мирни протести срещу правителството на сирийския президент Башар Асад. По време на гражданската война е доброволец за Червения полумесец и помага за регистриране на вътрешно разселени лица.

Алаоус пристига в Германия през гръцкия остров Лесбос и бързо става политически активен. Протестира за повече права и по-добри жилищни условия за търсещите убежище в Германия. Става съосновател и говорител на организацията за спасяване на мигранти в морето "Зеебрюке".

В интервю за в. "Берлинер цайтунг" Алаоус си спомня, че научил първите думи на немски като превеждал конституцията с помощта на смартфона си.

Алаоус говори свободно немски и работи като юридически съветник на хора, търсещи убежище. Той заяви, че е искал да се чуе гласът на търсещите убежище в германския парламент.

Неговата партия каза, че към семейството му в Сирия са били отправяни анонимни смъртни заплахи, ако не се откаже от участието си в изборите.

Германският външен министър Хайко Маас отбеляза в "Туитър", че кандидатурата на Алаоус е първа на бежанец от Сирия и допълни, че за германската демокрация е мъчително, че това се е провалило заради заплахи и расизъм. Маас, който е от левоцентристката Германска социалдемократическа партия, изрази "солидарност" с Алаоус.

mediapool.bg