Кламер БГ - Новини: Силвио Берлускони поднови политическата си дейност

Силвио Берлускони поднови политическата си дейност

Европа

|
Ср, 19 Окт 2016г. 13:40ч.
Силвио Берлускони поднови политическата си дейност

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони приключи продължителен курс за рехабилитация след кардиологичната операция през юли и поднови политическата си дейност. С излъчено снощи от медийната му мрежа интервю Берлускони, който навърши през септември 80 години, даде началото на кампания срещу конституционната реформа на премиера Матео Ренци. За реформата на 4 декември италианците ще се произнесат на референдум.

"Тази реформа концентрира властта в ръцете на един човек и една партия. Предлаганата една-единствена камара може да мине под контрола на малцинството. Но целта ни, когато казваме "не", не е да оставим нещата, както са днес", заяви Берлускони от вилата си в Аркоре край Милано.

Италианският политик представи собствен проект за реформа, който предвижда по-специално преки избори за президент (избиран сега от двете камари в парламента), двойно по-малък брой на депутатите и промени в правилника на законодателния орган.

Матео Ренци пък предлага горната парламентарна камара вече да не е изборен орган и да има главно консултативни функции, новите сенатори да не получават заплати и други привилегии, както и да не гласуват доверие или недоверие на кабинета.

mediapool.bg