Кламер БГ - Новини: Сблъсъци между демонстранти и полиция в Барселона

Сблъсъци между демонстранти и полиция в Барселона

Европа

|
Вт, 02 Окт 2018г. 08:09ч.
Сблъсъци между демонстранти и полиция в Барселона

Сблъсъци между демонстранти и полицията избухнаха в понеделник вечерта край сградата на регионалния парламент в Барселона. Това стана в края на многохилядно шествие по случай първата годишнина от референдума за отделяне на Каталуния от Испания. Митингътбеше обявен за незаконен от Мадрид, предадоха световните агенции.

Около 180 000 демонстранти се включиха в шествието. Пред входа на парламента стотици събориха огражденията. Каталунската полиция ги разпръсна с палки.

Някои радикални активисти за отделянето на Каталуния от Испания хвърляха камъни по полицаите и се опитаха да издигнат барикади с преобърнати кофи за боклук, съобщи БТА.

Първоначално демонстрантите "възнамеряваха да проникнат в сградата" на регионалния парламент, заяви пред Франс прес говорител на местната полицията. По-късно обстановката се успокои и събралите се постепенно се разпръснаха, добави той.

Полицията се принуди да използва сила за разгонването на демонстранти край главното полицейско управление в Барселона. Участниците в акцията се опитаха да обкръжат сградата и замеряха полицаите с консервни кутии, предаде ТАСС.

mediapool.bg