Кламер БГ - Новини: Санкциите срещу Беларус се бавят заради турско-кипърския спор

Санкциите срещу Беларус се бавят заради турско-кипърския спор

Европа

|
Четв, 10 Септ 2020г. 15:54ч.
Санкциите срещу Беларус се бавят заради турско-кипърския спор

Приемането от Европейския съюз на санкции срещу Беларус е забавено заради спора между Кипър и Турция за енергийните ресурси в Средиземно море, заявиха четирима дипломати от ЕС, цитирани от Ройтерс.

Агенцията определя казуса като поредния случай на парализа на общата външна политика на блока.

В края на миналия месец министрите на външните работи на страните от ЕС дадоха политическо одобрение за налагане на санкции срещу високопоставени беларуски служители заради президентските избори на 9 август, за които Западът твърди, че са били фалшифицирани, в опит да подкрепи продемократичните протестиращи в бившата съветска република.

Източник от кипърското външно министерство каза пред Ройтерс, че Никозия е поискала време, за да проучи предвидените от ЕС забрани за пътуване и замразяване на активи, защото като една от най-малките държави в блока, островът няма административния капацитет да ги проучи бързо. "Категорично отричаме да сме блокирали или обвързвали двете процедури", заяви той, визирайки Беларус и Турция.

Правилата на общата външна политика на ЕС изискват решенията да бъдат взимани с консенсус.

Много от страните от блока обаче имат усещането, че искането на Кипър, наречено на дипломатически език "резерва за проучване", е опит да бъдат принудени останалите 26 държави да се съгласят на подобни наказателни мерки срещу Турция, отбелязва Ройтерс.

Анкара започна проучвания за петрол и газ в близост до бреговете на Кипър миналата година, въпреки предупрежденията на Брюксел и на фона на нарастващите опасения за военна ескалация в Източното Средиземноморие. Гърция, която подобно на Турция членува в НАТО, също търси енергийни ресурси в района.

Предложението на Кипър от юни за налагане на санкции на повече турски физически и юридически лица не беше прието, тъй като много европейски страни, включително Германия, искат да смекчат позицията на Турция чрез диалог.

mediapool.bg