Кламер БГ - Новини: Салвини склони да даде обяснения в парламента за "руската връзка" на партия "Лига"

Салвини склони да даде обяснения в парламента за "руската връзка" на партия "Лига"

Европа

|
Вт, 16 Юли 2019г. 18:30ч.
Салвини склони да даде обяснения в парламента за "руската връзка" на партия "Лига"

Вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини отстъпи днес пред неколкодневния натиск да отговаря пред парламента по повод твърденията, че негов приближен е искал руски пари за партията му "Лига", предаде АП във вторник.

Въпросният приближен, Джанлука Савоини, вече е разследван от прокуратурата в Милано за предполагаема международна корупция и вчера бе разпитан.

Следствието е предизвикано от медийни публикации, че Савоини е обсъждал миналата година в Москва с руски представители план за финансирането на "Лига"-та. По същото време партията вече бе формирала управляващата коалиция в Италия заедно с Движение "Пет звезди".

Първоначално Салвини се разграничи от Савоини, отричаше да е получавал пари от Русия и отхвърляше призивите на опозицията да даде обяснения пред парламента. Към тези призиви се присъединиха и партньорите от Движение "Пет звезди" и днес италианският вътрешен министър се съгласи да говори пред Камарата на депутатите.

Според италианската агенция АНСА това ще стане на редовно заседание за парламентарен контрол с въпроси и отговори. Още не е определена дата за изслушването на вицепремиера, известен с благосклонното си отношение към Кремъл.

Главният прокурор на Милано Франческо Греко заяви днес, че засега няма "абсолютно никакви" планове Салвини да бъде викан за разпит, предаде съобщи АНСА, цитирана от АП.

Разследването на "руската връзка" на управляващата италианска партия се базира на публикация от февруари в италианското списание "Еспресо", според която на среща с руски официални лица през 2018 г. Савоини е искал милиони евро финансова помощ за "Лига"-та. Казусът влезе наново в новините миналата седмица, когато американският новинарски сайт "Бъзфийд" (BuzzFeed) пусна аудиозапис от разговорите на срещата в Москва.

mediapool.bg