Кламер БГ - Новини: Руски офицер, посещавал България, е ръководил отравянето на Скрипал

Руски офицер, посещавал България, е ръководил отравянето на Скрипал

Европа

|
Съб, 29 Юни 2019г. 15:34ч.
Руски офицер, посещавал България, е ръководил отравянето на Скрипал

Денис Сергеев, третият руснак, уличен в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март 2018 г., е висш офицер от военното разузнаване и на практика е бил ръководителят на операцията. Това показват последните сведения, изнесени от английския разследващ сайт Bellingcat и руския му партньор The Insider, в съвместна разработка с програмата "Нюзнайт" на "Би Би Си".

Денис Сергеев, представящ се под фалшива самоличност като "Сергей Федотов", е бил във Великобритания по време на отравянето на Скрипал и дъщеря му. Той е пристигнал сутринта на 2 март 2018 година на летище "Хийтроу". Напуснал е страната на 4 март следобед, след като веществото "Новичок" е било поставено на дръжката на входната врата на дома на Сергей Скрипал, съобщава разследващият екип.

На базата на данните от неговия телефон Bellingcat е установил движенията на Сергеев в британската столица. Той не е напускал Лондон и по всяка вероятност през цялото време е държал връзка с останалите двама заподозрени за отравянето на Скрипал - Александър Мишкин и Анатолий Чепига, както и с Москва.

Много е вероятно Денис Сергеев да се е срещнал за кратко с Мишкин и Чепига малко преди да отпътуват от Лондон за Солсбъри.

Разследващите твърдят, че Сергеев е с чин генерал-майор, докато Мишкин и Чепига са полковници.

Благодарение на новопридобити телефонни метаданни от телефонния номер, регистриран на името на лицето "Сергей Федотов", Bellingcat и The Insider успяват да анализират ползването на телефона на Денис Сергеев, включително обаждания и връзка на данни, в периода май 2017 – май 2019 г. Отделен анализ на геолокациите дава възможност да се възстанови движението на Сергеев в Русия и в чужбина, както и модела на комуникация при задграничните му операции.

Bellingcat придобива телефонните метаданни на Денис Сергеев от служител на един от руските мобилни оператори, който е бил убеден, че не нарушава защитата на личните данни поради факта, че лицето, на чието име е регистриран телефонът ("Сергей Федотов") в действителност не съществува.

Анализът на придвижването му в Москва показва, че неговият всекидневен маршрут включва пътуване от мястото, където живее, до няколко места, където се провеждат операции на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия. Сред тях е централата на ГРУ. Фактът, че този всекидневен маршрут остава непроменен от 2017 до края на 2018 г., доказва хипотезата на разследващите издания, че той е работил за ГРУ по времето, когато е отровен Скрипал.

Денис Сергеев, известен под псевдонима Сергей Фьодоров, вероятно има връзка и с отравянето на български бизнесмен през 2015 година, припомня британското издание. Става въпрос за случая с оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

"Би Би Си" цитира Христо Грозев от Bellingcat, че въпреки сведенията, че Сергей Скрипал е бил следен отдавна от руското военно разузнаване и е имало сериозна подготовка, решението за действие е било взето в последния момент. От телефона на Сергеев става ясно, че на 1 март в Москва той отчаяно е звънял на агенции, за да си осигури полетите до Лондон и обратно.

Случаят "Скрипал" отново бе повдигнат от премиера Тереза Мей на срещата ѝ с Владимир Путин на срещата на върха на страните от Г-20 в Осака, Япония.

Русия отрича да е замесена в случая.

mediapool.bg