Кламер БГ - Новини: Румънски евродепутат: Щяхме да сме сред първите икономики в ЕС, ако не бяхме близо до руснаците

Румънски евродепутат: Щяхме да сме сред първите икономики в ЕС, ако не бяхме близо до руснаците

Европа

|
Ср, 13 Дек 2023г. 16:32ч.
Румънски евродепутат: Щяхме да сме сред първите икономики в ЕС, ако не бяхме близо до руснаците

Рареш Богдан

За пълна интеграция на Румъния в Шенгенското пространство през 2024 г. настоява евродепутатът и първи зам.-председател на Национално-либералната партия Рареш Богдан.

“Румънците са европейски граждани по заслуги, не от днес или вчера. Не се примиряваме с половинчати мерки. Търпението ни има граница и тя е достигната. Ние не сме второразрядна страна, не сме бедният роднина на Европа”, заяви на пленарна сесия в Европейския парламент Рареш Богдан, цитиран от Диджи24 и Нюз.ро.

Той коментира, че Румъния е силно засегната икономически, загубила е повече от 1.5% от БВП, а екстремизмът набира скорост.

“Затова румънците очакват всички държави от ЕС да окажат натиск върху Австрия да приеме пълната интеграция на Румъния в Шенгенското пространство по въздух, суша, железопътен и речно-морски транспорт. Не като услуга. Това е наше право. Може да бъде точно по модела на Гърция и Исландия, други две държави, разположени на границите на Европа“, смята евродепутатът, цитиран от БТА.

Той направи препратка и към миналото и историята.

“Ако Бог не ни беше поставил на устието на Дунава, там, където се пресичат имперските интереси, до руснаците, по пътя на плановете на Сталин, днес щяхме да сме сред първите три икономики в Европейския съюз. Бяхме между Първата и Втората световна война, когато много от вас ни даваха пример за функционална, модернизирана държава със забележителна икономика. Имаме огромни ресурси: злато, уран, мед и много петрол и особено газ, достатъчно, за да снабдим половината от Европейския съюз ”, подчерта Богдан Рареш.

mediapool.bg