Кламер БГ - Новини: Румъния съобщи за над 500 огнища на африканска чума по свинете

Румъния съобщи за над 500 огнища на африканска чума по свинете

Европа

|
Пон, 06 Авг 2018г. 18:03ч.
Румъния съобщи за над 500 огнища на африканска чума по свинете

Румънските власти съобщиха за над 500 отделни огнища на африканска чума по свинете, главно в делтата на Дунав и близо до границата с Унгария, предаде Асошиейтед прес.

В източния окръг Тулча, който е най-засегнат от болестта, е обявено извънредно положение, съобщи за американската агенция представител на местните власти.

Михай Пагал, говорител на общинския съвет в Тулча, каза, че 48 000 прасета са били умъртвени от юни, след като било открито заболяването. Той каза, че две големи свинеферми са претърпели огромни загуби, както и множество малки стопанства.

По данни на ветеринарната инспекция само в окръг Тулча има 471 огнища на африканска чума по свинете. В национален мащаб 500 фермери ще получат компенсации за умъртвените животни.

Африканска чума по свинете е установена във ферма с 15 000 прасета в Латвия, което е най-сериозната досега проява на епидемията на нелечимата и силно заразна болест в балтийската страна, предаде ДПА.

Вирусът е засечен миналата седмица и за да се предотврати разпространението му животните ще бъдат изклани, съобщи вестник "Неаткарига Рита Авизе".

Обособена е 10-километрова забранена зона около зесегнатата свинеферма, уточнява изданието.

Болестта, която е безвредна за хората, е била засичана многократно в Латвия от 2014 година както при питомни, така и при диви прасета.

Тази година африканската чума по свинете е установявана осем пъти в Латвия, предимно във ферми с 4 до 20 прасета, допълва вестникът.

От засичането на болестта за първи път над 36 000 питомни прасета и над 4500 диви прасета са били заразени в Латвия.

mediapool.bg