Кламер БГ - Новини: Румъния потвърди плановете за покупка на американски изтребители F-35

Румъния потвърди плановете за покупка на американски изтребители F-35

Европа

|
Вт, 11 Апр 2023г. 16:02ч.
Румъния потвърди плановете за покупка на американски изтребители F-35

Румъния потвърди плановете за покупка на американски изтребители F-35

Румъния потвърди плановете си да закупи бойни самолети F-35, произведени от американската компания Lockheed Martin. Това стана с решение на Върховния съвет за национална отбрана, който заседава във вторник. Членовете му одобриха така наречената Концепция за постигане на оперативна способност на противовъздушната отбрана с многоцелеви самолети от пето поколение, съобщиха от президентската администрация.

Официалното писмо за поръчката на самолетите F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) ще бъде изпратено до американското правителство преди края на 2024 г. Първата оперативна ескадрила се очаква след 2030 г.

В момента румънските военновъздушни сили ползват МиГ-21 (наскоро върнати в експлоатация, за да запълнят недостига на изтребители за охрана на въздушното пространство), както и американски самолети F-16AM/BM Fighting Falcon, отеблязва специализираното издание Janes World Air Forces.

Румънските ВВС придобиха своите F-16 втора ръка от Португалия, а сега ще получат допълнителни изтребители от Норвегия като временна мярка до планираното въвеждане на F-35.

Още по темата:

Чехия ще закупи изтребители F-35 и нови бойни машини

"Процесът на модернизация на военновъздушните сили ще продължи със закупуването на самолети от последно поколение F-35. Те са оборудвани с широк набор от усъвършенствани сензори, имат способността да обменят криптирана информация в реално време, както с въздушни платформи, така и с наземни отбранителни системи, притежават способността да управляват оперативната картина на бойното поле, позволяват постигане и поддържане на превъзходство във въздуха, задължително условие за осигуряване на суверенитет в националното въздушно пространство и при необходимост за неговата отбрана", се посочва в прессъобщение на администрацията на президента, цитирана от БТА.

Миналата година правителството на Чехия постигна съгласие за начало на преговори със САЩ за доставка на изтребители F-35, за да замени сегашните си изтребители Gripen, които в момента Чехия ползва под наем от шведската компания SAAB.

mediapool.bg