Кламер БГ - Новини: Рим се готви за балотаж, левицата е на път да победи в Неапол, Милано и Болоня

Рим се готви за балотаж, левицата е на път да победи в Неапол, Милано и Болоня

Европа

|
Вт, 05 Окт 2021г. 11:53ч.
Рим се готви за балотаж, левицата е на път да победи в Неапол, Милано и Болоня

Кметът на Милано Джузепе Сала

В няколко големи италиански градове, сред които Рим, ще има втори тур на местните избори. В Милано, Неапол и Болоня левицата се очертава да победи още на първия тур, става ясно от екзит пол допитвания, публикувани след края на втория ден от гласуването на първия тур на местните избори в Италия, предаде АНСА.

Вотът е разглеждан като възможност за проверка на това какво е съотношението на силите между различните партии, влизащи или не в състава на управляващата коалиция на премиера Марио Драги. Както изглежда, десницата ще претърпи сериозен провал, отбелязва Франс прес.

В Рим кандидатът на лявоцентристите, бившият финансов министър Роберто Гуалтиери, получава между 26 и 30 процента и се нарежда пред кандидата на десницата Енрико Микети, който получава между 24 и 28 процента, според екзит пол на телевизия Скай нюз 24.

Според телевизия РАИ обаче на първия тур води кандидатът на десницата с 31 процента спрямо 30,5 процента за кандидата на левицата. Останалите двама кандидати, сред които и досегашната кметица Вирджиния Раджи, която е от антисистемното Движение "Пет звезди", и независимият десноцентрист Карло Календа отпдадат от надпреварата.

В Милано настоящият кмет от лявоцентристите Джузепе Сала според различните източници получава между 51 и 58 процента и може да спечели битката с противника си от десницата Лука Бернардо още на първия тур.

В Неапол кандидатът на левицата Гаетано Манфреди може също да бъде избран още на първия тур, като сондажите му отреждат между 49 и 61 процента пред десноцентриста Катело Мареска с едва около 19 процента.

В Болоня кандидатът на левицата Матео Лепоре изглежда е напът да спечели на първия тур, докато в Торино двамата основни опоненти ще се явяват на втори тур.

Десноцентристът Роберто Окиуто изглежда пък ще е следващият областен управител на Калабрия. Той получава между 56 и 60 процента, според различните екзит пол допитвания пред опонента си от левицата Амалия Чечилия Бруни, която има едва между 24 и 29 процента.

Вторият тур на местните избори ще е на 16 и 17 октомври.

mediapool.bg

Вижте още