Кламер БГ - Новини: Радан Кънев: Урсула фон дер Лайен изглежда готова на компромис с върховенството на закона

Радан Кънев: Урсула фон дер Лайен изглежда готова на компромис с върховенството на закона

Европа

|
Четв, 11 Юли 2019г. 16:24ч.
Радан Кънев: Урсула фон дер Лайен изглежда готова на компромис с върховенството на закона

"Подкрепата ми за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен в никакъв случай не е безусловна и не се подразбира", обяви евродепутатът Радан Кънев, който е част от групата на Европейската народна партия (ЕНП). Той допълни, че е обявил тази своя позиция публично на заседанието на парламентарната група на ЕНП и е получил поздравления от свои колеги.

Германката Урсула фон дер Лайен е единственият кандидат за председател на Европейската комисия, който получи подкрепата на европейските лидери при пакетната сделка за петте висши поста ЕС. Предстои нейната кандидатура да бъде одобрена и от Европейския парламент, но по всичко личи, че това няма да е лесна задача заради съпротивата на социалистите и либералите.

От думите на Радан Кънев се разбира, че срещу фон дер Лайен има съпротива дори и в средите на ЕНП, въпреки че тя е близък партньор на Ангела Меркел. Българският евродепутат, който на изборите води листата на "Демократична България", подозира, че кандидатурата на фон дер Лайен е плод на компромис със страните, които имат проблеми с върховенството на закона. Сред тях е и България.

"Мнозина, които не се изказаха, ме поздравиха после, защото "мнозина мислят като теб, но си мълчат". Свикнал съм на този тип "подкрепа", каза Кънев.

"Проблемът е, че г-жа фон дер Лайен е изключително предпазлива в ангажиментите си за налагане на върховенството на правото и общо европейско правосъдие. По всичко личи, че цената на подкрепата за нея е била смекчаване на политиката към държавите с процедура по чл. 7 (Полша и Унгария) и тези с мониторинг (България и Румъния)", коментира той.

В края на 2017 г. Европейската комисия активира процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС срещу Полша, която предвижда лишаване от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции. Повод за процедурата дадоха управляващите в Полша, които започнаха масово да сменят неудобни съдии. Унгария веднага обяви, че ще блокира задействането на чл. 7 срещу Полша.

Месеци по-късно Европейският парламент предложи налагане на същата санкция срещу Унгария за неспазване на основни ценности на ЕС - върховенството на закона, свободата на словото, правата на малцинствата и мигрантите. Това предизвика реципрочна реакция от Полша, която обяви, че ще наложи вето.

Сега Радан Кънев казва, че ЕНП предлага в Комисията по граждански права и правосъдие двама заместник-председатели от управляващите партии в Унгария и България. Преди европейските избори ЕНП замрази членството на унгарската управляваща партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан.

"Това е ясен знак, че в тази комисия няма да се търси действителен натиск за реформи, а ще е поредна имитация на загриженост", каза Кънев.

"Нека сме наясно - и процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС (отнемане на правото на глас), и Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM) са инструменти за защита на гражданите на държави, чиито правителства нарушават основни демократични норми и не гарантират справедливо правосъдие. Компромис с правителствата е компромис срещу правата и интереса на гражданите. Това е компромис, който нямам нито намерение, нито мандат от избирателите си да подкрепя", казва евродепутатът.

Преди седмица лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев също коментира, че няма гаранции, че Европейският парламент ще подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК.

"Има много недоволство. Никой не знае каква политика ще провежда предложеният от Съвета президент на ЕК", каза той. Станишев също обясни, че постигнатата договорка между лидерите на ЕС "обслужва в момента единствено Виктор Орбан".

"Той може би е единственият доволен в ЕС от този резултат", каза лидерът на ПЕС.

mediapool.bg