Кламер БГ - Новини: Пучдемон се зарече да заеме мястото си в ЕП

Пучдемон се зарече да заеме мястото си в ЕП

Европа

|
Вт, 04 Юни 2019г. 14:14ч.
Пучдемон се зарече да заеме мястото си в ЕП

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който живее в изгнание в Белгия, иска да получи законов достъп до Европейския парламент в Страсбург, предаде ДПА.

По време на политическа проява в Хамбург Пучдемон заяви, че усилията му за влизане на сила на правата му ще бъдат овенчани с победа.

Карлес Пучдемон спечели място в ЕП на евровота в Испания като кандидат на каталунска партия. Но неговият достъп до ЕП заедно с този на друг депутат им бяха отказани. Пучдемон е уверен обаче, че ще може да присъства на първото заседание на новия състав на ЕП в началото на юли. Той не спомена подробности какво смята да предприеме.

Пучдемон заяви, че Европа трябва да уважава гласоподавателите и техните решения. Според него неговият случай поставя европейската демокрация на изпитание и ще се види дали волята на хората ще господства. В Хамбург бившият каталунски лидер заяви, че каталунската криза е европейски въпрос и че Европа може да го реши по политически път.

След незаконния референдум за независимост на Каталуния на 1 октомври 2017 г. и след последвалото гласуване в регионалния парламент на декларация за обявяване на независимост, Пучдемон беше отстранен като каталунски лидер от централното испанско правителство. Той беше заплашен с арест и за да го избегне, избяга в Белгия. Ако се върне в Испания, той може да бъде арестуван и да бъде съден за бунт, което да доведе до присъда от 30 години затвор.

mediapool.bg