Кламер БГ - Новини: Протест предизвика 380-километрово задръстване в Холандия

Протест предизвика 380-километрово задръстване в Холандия

Европа

|
Ср, 30 Окт 2019г. 15:34ч.
Протест предизвика 380-километрово задръстване в Холандия

По холандските магистрали се образува 380-километрово задръстване заради протест на строителни работници срещу мерките за намаляване на азотното замърсяване, които могат да засегнат работните им места, съобщи Ройтерс в сряда.

По данни на холандската служба по трафика задръстванията около Хага са дълги 380 км.

Строителни работници докараха камиони, багери и кранове на протеста. Полицията каза, че е била издадена забрана за докарването на още тежки машини на основното място на протеста, но работниците продължават да пристигат организирано с други автомобили.

В много страни имаше протести срещу емисииите на въглероден диоксид, които ускоряват климатичните промени, но Холандия е изправена и пред демонстрации на хора от строителния и селскостопанския сектор. Те протестират срещу съдебно решение от май, съгласно което страната има твърде високи емисии на азот в нарушение на европейските директиви.

Тези демонстрации започнаха през септември и днес е петата протестна проява.

Селското стопанство и строителството са най-големите замърсители на въздуха, но мнозина смятат, че двете индустрии несправедливо са обвинявани за проблем, причинен от цялото холандско общество.

По предложения на политици около 18 000 строителни проекта в страната могат да бъдат спрени или да станат обект на по-стриктни правила в бъдеще, а някои животновъди може да получат субсидии да се откажат от бизнеса си или да ограничат емисиите на вредни газове.

mediapool.bg