Кламер БГ - Новини: Приближен на Салвини бе разпитван в прокуратурата за финансиране на Лига от Русия

Приближен на Салвини бе разпитван в прокуратурата за финансиране на Лига от Русия

Европа

|
Вт, 16 Юли 2019г. 14:38ч.
Приближен на Салвини бе разпитван в прокуратурата за финансиране на Лига от Русия

Приближен на италианския вицепремиер Матео Салвини бе разпитван от прокурори за предполагаем план за финансиране от Русия на крайнодясната партия на Салвини - Лига, предаде Франс прес.

Джанлука Савоини бе разпитван във връзка с информацията за негова среща в Москва с трима руснаци. Той се е позовал на правото си на мълчание, съобщават италиански медии.

Първите данни за такава среща през октомври в хотел в Москва се появиха през февруари, а американският сайт Бъзфийд публикува запис на разговори, водени на тази среща, в които се споменава за уговорка да се отклонят към Лигата 65 милиона долара ( 58 милиона евро) от транзакция при покупка на руски петрол чрез посредници. Според Бъзфийд не е ясно дали уговорката е била изпълнена.

56-годишният Савоини е бивш журналист, женен за рускиня. Той е президент на асоциацията Ломбардия - Русия и е смятан за един от основните контакти на Лигата с Русия, посочва АФП.

Матео Салвини отрича да е получавал пари от Русия, но опозиционните партии настояват той да даде обяснения пред парламента. На въпрос дали вицепремиерът трябва да го стори, министър-председателят Джузепе Конте отвърна пред журналисти: "Защо не? Нашата линия на поведение е ясна: абсолютна прозрачност пред италианските граждани и абсолютна лоялност към националните интереси. В това отношение нашето правителство няма да се отклони нито на косъм", добави той.

Още един от италианците, присъствали на срещата в Москва - адвокатът Джанлука Меранда, може да бъде също разпитан в прокуратурата в близките дни, посочват италиански медии.

Вицепремиерът Салвини никога не е крил възхищението си към руския президент Владимир Путин, който посети Италия в началото на месеца и спомена възможността за споразумение за сътрудничество между неговата партия Единна Русия и партията Лига на Салвини. Но Салвини увери, че подкрепата му за Путин и противопоставянето му на европейските санкции, наложени на Русия след анексията на Крим, са безкористни, посочва АФП

mediapool.bg