Кламер БГ - Новини: Премиерът на Полша разкритикува полските медии с германски капитал

Премиерът на Полша разкритикува полските медии с германски капитал

Европа

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 14:35ч.
Премиерът на Полша разкритикува полските медии с германски капитал

Два дни преди посещение на германската канцлерка във Варшава полският премиер Матеуш Моравецки обвини медиите с германски капитал в страната, че "влияят върху вътрешните работи на Полша" и дори "атакуват действащата власт", предаде Франс прес.

"Днес медиите са в чуждестранни ръце, до голяма степен в германски ръце. Тези германски медии особено силно се активизираха по време на кампанията за местните избори", заяви в сряда министър-председателят пред частната телевизия "Република".

В този контекст Моравецки упрекна по-специално германско-швейцарската групировка "Рингие Аксел Шпрингер", която освен седмичника "Нюзуик Полска" и всекидневника с голям тираж "Факт" притежава новинарския сайт "Онет" - все издания, критикуващи националистическото правителство.

"В страни като Франция и Испания би било немислимо чужди държави по косвен начин, чрез медиите, да се месят открито и толкова силно в кампанията и да атакуват действащата власт в страната", заяви Моравецки в навечерието на втория тур от местните избори, които са от ключово значение за националистическата партия "Право и справедливост".

На първия тур ПиС не успя да спечели в големите градове на страната, където отново взе надмощие либералната опозиция - сред тях са Варшава, Вроцлав и Лодз. Във втория тур ще се разиграе битка основно за Краков и Гданск, уточнява АФП.

Ангела Меркел и 11 от министрите й се очаква в петък да пристигнат във Варшава за междуправителствени преговори, по-специално по парливи въпроси като проекта за изграждане на газопровода "Северен поток-2" от Русия.

mediapool.bg