Кламер БГ - Новини: Правителството на Борис Джонсън - завой надясно и всички за Брекзит

Правителството на Борис Джонсън - завой надясно и всички за Брекзит

Европа

|
Пет, 26 Юли 2019г. 12:49ч.
Правителството на Борис Джонсън - завой надясно и всички за Брекзит

Новият британски премиер Борис Джонсън, който вчера проведе първото заседание на своето правителство, състави екип, в който важните постове бяха заети от министри с десни възгледи и подкрепящи Брекзит, пише Франс прес.

Ето основните имена в правителството на Джонсън:

Саджид Джавид

==============

49-годишният Саджид Джавид, бивш министър на вътрешните работи в правителството на Тереза Мей, се изкачва в йерархията, ставайки министър на финансите. Това е стратегически пост в момент, когато Великобритания се е запътила към Брекзит, който особено в случай на излизане от Европейския съюз без сделка, може да доведе до сериозни икономически затруднения.

Джавид, който е евроскептик, син на пакистански имигранти, бивш банкер и почитател на Маргарет Тачър, се обяви против Брекзит по време на референдума през юни 2016 г. поради икономически прагматизъм, но подкрепи Борис Джонсън в кампанията за "Даунинг стрийт".

Доминик Рааб

============

45-годишният ултралиберал бе назначен за министър на външните работи и вицепремиер.

Рааб, който е пламенен привърженик на излизането от ЕС и има пояс по карате трети дан, е бивш адвокат по международно право. Той за кратко бе министър по въпросите на Брекзит между юли и ноември миналата година преди да подаде оставка, като заяви, че сключената от Тереза Мей сделка за Брекзит е "лоша за нашата икономика и за нашата демокрация".

Майкъл Гоув

===========

Този 51-годишен евроскептик бе министър на околната среда в правителството на Мей.

Борис Джонсън му предложи престижния пост на канцлер на херцогство Ланкастър, като той няма да отговаря за определен ресор, но на практика ще бъде дясна ръка на премиера. Гоув ще има за задача да се занимава с подготовките за евентуален Брекзит без сделка. Назначението на Гоув създава впечатление, че той и Джонсън са се помирили, след като Гоув си спечели репутацията на предател за това, че през 2016 г. се обърна срещу приятеля си в надпреварата за Даунинг стрийт след референдума за Брекзит.

Прити Пател

===========

Пламенна привърженичка на Брекзит и противник на еднополовите бракове, 47-годишната Прити Пател, която бе назначена за министър на вътрешните работи, бе принудена да подаде оставка през ноември 2017 г. от поста министър на международното развитие, след като се срещна с израелски политици, сред които и премиера Бенямин Нетаняху, по време на ваканция в Израел, без да уведоми за това британското правителство.

Пател, която произхожда от индийско семейство, живяло в Уганда преди да се пресели във Великобритания, е против хомосексуалните бракове и в миналото е изказвала подкрепа за връщането на смъртното наказание. Тя бе критикувана за свое изказване, че отпусканите от Великобритания помощи за развитие могат да бъдат използвани като средство за договаряне на търговски споразумения в контекста на Брекзит.

Джейкъб Рийс-Мог

================

Назначен за министър за връзките с парламента, 50-годишният Джейкъб Рийс-Мог е сред най-непримиримите евроскептици сред депутатите, обединени в Групата за европейски изследвания.

Рийс-Мог учи в Оксфорд, след това прави кариера в инвестиционна банка и е съосновател на хедж фонд. Той е католик, баща на шест деца и противник на хомосексуалните бракове и абортите.

Мат Ханкок

==========

40-годишният Мат Ханкок, който е бивш икономист от Банк ъв Ингланд и една от набиращите популярност фигури в Консервативната партия, остава на поста министър на здравеопазването, който заемаше и в кабинета на Тереза Мей.

През юни той се оттегли от надпреварата за определяне на приемник на Тереза Мей, за да подкрепи кандидатурата на Борис Джонсън.

Амбър Ръд

==========

Ръд бе избрана за депутат през 2010 г. след кариера в сферата на финансите и на икономическата журналистика. Тя подкрепяше Тереза Мей във възхода й към властта - подкрепа, която й се отплати с постовете на вътрешен министър, а след това и на министър на труда. Ръд ще остане министър на труда в правителството на Джонсън, като ще отговаря и за политиката за жените и равенството.

55-годишната Ръд, която е известна с проевропейските си възгледи, наскоро се сближи с привържениците на Брекзит, като заяви, че излизането от ЕС може да стане без сделка с Брюксел, което й донесе обвинения в опортюнизъм.

Андреа Ледсъм

===============

Ледсъм бе назначена за министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

Тя бе финалист заедно с Тереза Мей в надпреварата за премиерския пост през 2016 г., но загуби. 56-годишната Ледсъм е пламенен привърженик на Брекзит и подаде оставка от поста си на министър на връзките с парламента през май заради несъгласие със стратегията на Мей.

Елизабет Трус

=============

43-годишната "Лиз" Трус, която е привърженик на Брекзит и бе държавен министър на финансите в правителството на Мей, бе определена от Борис Джонсън за министър на международната търговия.

Джо Джонсън

============

47-годишният брат на Борис Джонсън, Джо Джонсън е привърженик на оставането на Великобритания в Европейския съюз и настоява за произвеждането на втори референдум. Той бе назначен за държавен министър в министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

mediapool.bg