Кламер БГ - Новини: Поредна нощ на безредици във Франция, арестуваните са 667

Поредна нощ на безредици във Франция, арестуваните са 667

Европа

|
Пет, 30 Юни 2023г. 12:28ч.
Поредна нощ на безредици във Франция, арестуваните са 667

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо 667 души са били задържани във Франция през изминалата нощ, белязана от обири, грабежи и вандалски прояви по време на протести в отговор на смъртта на 17-годишен тийнейджър, убит във вторник от полицай, съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, цитиран от Франс прес и ДПА.

"През изминалата нощ нашите полицаи, жандармеристи и пожарникари за пореден път смело се изправиха срещу рядко срещано насилие. В съответствие с моите категорични указания те извършиха 667 ареста", написа министърът в Туитър.

Общо 249 полицаи и жандармеристи са били ранени по време на новите противообществени прояви. В цялата страна бяха мобилизирани 40 000 служители на реда, от които 5000 в Париж. Подпалени бяха автомобили и кофи за боклук, а срещу силите на реда бяха изстреляни пиротехнически средства.

Нито един от ранените служители на реда не е получил тежки травми, уточни вътрешният министър.

Стрелбата

17-годишният Наел бе застрелян в парижкото предградие Нантер в сряда сутринта. Кадри от инцидента бяха разпространени в социалните мрежи. На тях се вижда как двама полицаи се опитват да извършат проверка. Един от тях държи младежа под прицел от близка дистанция. Според официалната версия той е бил прострелян при опит да тръгне с колата си към полицейски патрул с мотор. Младежът почина от огнестрелна рана в гърдите.

Протестите започнаха малко след това въпреки че полицаят бе задържан, а френското правителство увери, че срещу него ще бъде образувано дело. Стрелбата бе осъдена и от президента Еманюел Макрон, и от премиерката Елизабет Борн.

В четвъртък се разбра, че полицаят е разследван за умишлено убийство, а предварителните заключения сочат, че не са били налице условията за използване на оръжие.

Още по темата:

Франция ще мобилизира 40 000 полицаи тази нощ заради безредиците след убийството на младеж

Палеж

Въпреки това протестите продължават. През нощта срещу петък е бил подпален банков клон в Нантер. Пламъците са обхванали и съседни жилищни сгради. Служители на реда са били замеряни с коктейли "Молотов". В Марсилия са регистрирани няколко случая на разграбени магазини. В Лил, Лион и Бордо са били разположени специални полицейски части.

Ден по-рано вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че за справяне с безредиците са били ангажирани 40 хил. полицаи.

mediapool.bg